Istarska premijera filma „Priča o plastici”

Radio Rojc

Objavljeno 02.06.2020. pod Društvo, Kultura

Povodom obilježavanja Dana zaštite okoliša 5.06.2020. u 19 sati, u sklopu projekta Izdvoji s(v)e. Fai la differenza, u Pučkom otvorenom učilištu Buje održat će se istarska premijera dokumentarnog filma Priča o plastici.

Ovaj film sniman je na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz 1930-ih godina, te intervjue s brojnim stručnjacima i stručnjakinjama. Priča o plastici uvodi gledatelje u katastrofalne posljedice onečišćenja, razotkriva prave krivce, ali i heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovara drugačiju budućnost za sve.

Ovo je dokumentarac neprofitne organizacije The Story of Stuff Project, koja transformira način na koji stvaramo, koristimo i bacamo proizvode za dobrobit ljudi i planeta To je ujedno prvi film najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv plastičnog onečišćenja Break Free From Plastic, i prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike želi da sakrije. Redateljica filma je Deia Schlosberg, a svjetska premijera održana je 22.04.2020. na Dan planete Zemlje.

Njihov prvi film Priča o stvarima (The Story Of Stuff) iz 2009. godine, pokrenuo je iskreni dijalog o konzumerističkoj kulturi, a organizacija je od tada producirala još desetak dokumentaraca i animiranih kratkih filmova koji ukazuju na put do pravednije i održivije budućnosti.

Onečišćenje plastikom je jedan od najočitijih problema aktualnog sustava vođenog gomilanjem profita. Kako je društvo postalo ovisno o jednokratnoj plastici? Tko od toga ima najveću korist? Tko od toga najviše stradava? Koga treba smatrati odgovornim? Što se može učiniti?

Uz projekciju, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta bit će postavljen i edukativni štand s korisnim savjetima za smanjenje nastanka otpada i zero waste trikovima za svako kućanstvo. Posjetitelji će dobiti i svoj primjerak brošure Zelene Istre Kako stvarati manje otpada, iz koje će moći naučiti kako da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevnog života.

Projekcija će biti organizirana u skladu sa svim mjerama zaštite.

Ovaj događaj provodi se u sklopu projekta Izdvoji s(v)e. Fai la differenza – Provedba izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj sufinanciran od strane Kohezijskog fonda Europske unije. Nositelj projekta je Grad Novigrad.

Izvor: Zelena Istra

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback