ITU mehanizam – Konzultacije i savjetovanje o projektima

Radio Rojc

Objavljeno 17.05.2017. pod Kultura
Urbano područje Pule, ITU mehanizam/

U okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, Grad Pula je središte urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). Taj je program ulaganja prezentiran predstavnicima udruga s cijelog područja interesa, jučer, 16. svibnja, 2017. u društvenom centru Rojc. Urbano područje koje se spominje osim Pule čini i grad Vodnjan, te općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban. Iz tog zaokruženog područja u projektu nedostaje još samo općina Fažana.

ITU mehanizam Europske unije za razdoblje 2014. – 2020. godine služi za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućuje pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti i provedbe složenih strategija razvoja urbanih područja. Aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam trebale bi pridonijeti stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine, unapređenju sustava obrazovanja za odrasle i modernizaciji, ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanju usluga javnog prijevoza, povećanju energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Zaklada za civilno društvo ovim je sastankom pružila neke podatke no više je toga ostalo nepoznato. Savjetovanje i konzultacije s Gradom su u tijeku i mogući su upiti i sugestije, a ovako to objašnjava Helga Možé Glavan koja je to sinoć prezentirala.

Iz dostupnih informacija vidi se da je po ugovoru koji su predstavnici grada potpisali s nadležnim ministarstvom riječ o nepovratnim sredstvima od preko 30 milijuna eura, točnije 30.624.293,73 €.

U točkama projekta koje se odnose na uključivanje udruga s područja svih pomenutih općina i gradova predviđeno je financiranje projekata za ukupno četiri milijuna eura.

Prioriteti i mjere koji su definirani u 3. cilju Strategije razvoja Urbanog područja Pula jesu:
3.1. Jačanje održivog upravljanja urbanim područjem
3.1.1. Integrirano i održivo upravljanje razvojem
3.1.2. Primjena participativnog pristupa u planiranju razvoja i provedbi razvojnih politika
3.2. Unapređenje kvalitete života u loklanim zajednicama
3.2.1. Poboljšanje dostupnosti socijalnih usluga u zajednici
3.2.2. Razvoj socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija
3.2.3. Podizanje kvalitete predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja
3.2.4. Razvoj programa sporta, rekreacije i pripadajuće infrastrukture

Upit za detaljniju prezentaciju i konzultacije poslali smo nadležnima u Gradu pa očekujemo za koji dan nastavak pojašnjavanja načina sudjelovanja udruga u ovom projektu.

vidi više na ITU mehanizam

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback