Kalibar bestival posvećen Predragu Luciću

Radio Rojc

Objavljeno 14.10.2018. pod Kultura

Ovogodišnji Kalibar bestival, koji se od 27. do 29. rujna održao u Zadru, posvećen je Predragu Luciću. Tim povodom, prve večeri festivala prikazan je film ‘Viva ludež – razgovor s trojicom od Ferala’ Marine Banićević i Saše Stanića, a nakon projekcije uslijedio je razgovor s autorima koji su moderirali Kruno Lokotar i Tomislav Brlek.

Hommageu se pridružio i gost iz Beograda, Tomislav Marković, novinar i pisac, jedan od osnivača i urednik kulturno propagandnog kompleta Beton- Važno je i napomenuti da je Tomislav Lucićev svojevrsni nasljednik satiričnih i parodijskih pjesama.

Pokretač ovog festivala koji se održava šestu godinu zaredom je Kruno Lokotar, poznati urednik i promotor književnosti u Hrvatskoj i u regiji.

Kalibar bestival je festival književnosti i kulture, uvijek sa zanimljivim gostima, razgovorima, promocijama, projekcijama i koncertima. Posebna atrakcija je nagrada Post skriptum, nagrada za književnost na društvenim mrežama – i kao takva jedina u svijetu. Ove godine nagrada Post skriptum ide riječkom piscu i pjesniku s adresom u Vižinadi, Mladenu Blaževiću.

Kalibar bestival otvoren je izložbom ‘Strašne žene’ – slikama poznatih žena iz povijesti koje su ostavile trag, pa smo vidjeli portrete Fride Kahlo, Virginie Wolf, Zagorke, Daše Drndić itd. a kreirane su i karte kao društvena igra sa slikama poznatih žena. Turnir ste mogli zaigrati i na Kalibru. Karte ‘Strašne žene’ doprinos su temi rodnih ravnopravnosti.

Drugog dana festivala gost je bio Bojan Krištofić, prošlogodišnji dobitnik nagrade Post skriptum, mladi pisac i kritičar stripa, dizajner i autor niza priloga o vizualnoj umjetnosti. Istog dana zadarskoj publici predstavljen je Nikola Leskovar, mladi autor iz Varaždina,  i Lidija Deduš, mlada i perspektivna pjesnikinja iz Varaždina, rodom iz BiH. Večer završava u društvu Miljenka Jergovića i Tomislava Brleka.

Završni dan Kalibra doveo je jednu od najnagrađivanijih pjesnikinja iz BiH-a, Tanju Stupar Trifunović, Martinu Vidaić, mladu i perspektivnu pjesnikinju iz Zadra i Tanju Mravak iz Splita, poznatu po romanu ‘Moramo razgovarati’.

Za Radio Rojc govore Mladen Blažević, Kruno Lokotar, a tonski prilog otvara zadarska književnica Stanislava Nikolić Aras.

Pripremila: Marina Banićević

 

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback