Kultivacija novih normi za kulturne centre

Radio Rojc

Objavljeno 10.05.2022. pod Kultura

Trans Europe Halles je europska mreža kulturnih centara pokrenutih od strane građana i umjetnika koja okuplja brojne ultidisciplinarne kulturne centare. Ova mreža pruža dinamičan forum za ideja, iskustava i razmjene, podržava svoje članove i njihove zajednice. Trans Europe Halles olakšava i potiče umjetničke suradnje u cijeloj Europi. Savez udruga Rojca dugogodišnja je članica ove mreže, te redovito sudjeluje u aktivnostima.

Trans Europe Halles pokreće i koordinira nekoliko međunarodnih projekata s jakim naglaskom na izgradnju i mobilnosti kulturnih radnika. Jedna od glavnih aktivnosti mreže su i međunarodni skupovi organizirani dva puta godišnje s određenim temama vezanim uz nezavisnu kulturu.

Prvi ovogodišnji susret, TEH Conference 93, održat će se u Pragu, u Studiju ALTA, od 26. do 29. svibnja.

Tema konferencije je “Kultivacija”, a programski tekst organizatora prenosimo u cijelosti.

Zamislite kulturni centar koji funkcionira kao vrt. Kako bi to izgledalo? Koje bi vrste uključivao i kako bi one međusobno komunicirale? Koliko se treba brinuti o njima; u kojoj mjeri moramo dopustiti da se pojedini procesi odvijaju unutar vlastitog prostora i vremena; i što znači biti skrbnik i vrtlar u takvom vrtu? 

Željeli bismo otvoriti dijalog o mogućnostima kultivacije. Usredotočiti se na postojeće sudionike, ideje i vrijednosti prisutne u našim praksama; tražiti načine kako ih podržati i pomoći im u rastu. Za nas kultiviranje predstavlja slušanje te učenje kako da razmotrimo svoje postupke unutar naših ekosustava, učenje kako da raspravljamo o održivosti, imajući na umu da je njegov sastavni dio zdravo okruženje za svaku od njegovih komponenti. Kako vidjeti prostor u kojem djelujemo i postati svjesni svih u njemu i svih s kojima ga dijelimo. Pažljivo promatrati vlastite odnose i ekosustave i razmišljati o tome obraćamo li dovoljno pažnje i jesmo li izgubili elementarnu sposobnost mašte; sanjati i težiti utopijama. Kada zamišljamo kulturni centar kao vrt, koliko možemo naučiti iz njegovih prirodnih procesa? Kako kultivirati i stvoriti okruženje koje drugima omogućuje zdrav rast? 

Program konferencije TEH_Cultivation sastoji se od četiri temeljna dijela. Oni odražavaju našu današnju situaciju i dugoročne napore i ciljeve. Studio ALTA se ponovno seli, 2022. ili 2023. godine. Ovo će biti drugi put da ćemo se morati baviti obnovom, redefinirati strukturu našeg programa, prikupiti sredstva za potrebna ulaganja, pregovarati s donatorima i uspostaviti se u zajednici naše nove lokacije. S obzirom na perspektivu ovog izazovnog procesa, pritisak i administrativno opterećenje je na cijelom našem timu. 

Stoga je konferencija za nas sredstvo traženja alternativnih pristupa i uspostave novih normi djelovanja za kulturni centar, umjesto repliciranja starih formula. Kako naučiti reći odlučno DA aktivnostima koje zaista želimo poduzeti, a istovremeno biti svjesni vlastitih ograničenja. Kako realizirati vlastite uloge unutar našeg ekosustava, izbjeći izolaciju od vanjskog svijeta, ali i čuvati vlastiti siguran prostor. Kako brinuti jedni o drugima u našem timu kako bismo održali ljudske kapacitete. Kako njegovati procese provjerene gotovo petnaestogodišnjim postojanjem Studija ALTA, kako generalizirati svoja iskustva i posljedično učiti jedni od drugih. 

Srž svake programske cjeline je intenzivan petosatni blok koji je osmislila radna skupina stručnjaka iz različitih disciplina. Cilj je istražiti temu iz više perspektiva i grana znanja, od umjetničkih praksi do pojedinih stručnih ispita, dijeleći dugogodišnja terenska iskustva, kao i spekulacije koje mogu poremetiti ustaljeno razmišljanje. Svaki blok pruža okvir za upoznavanje sudionika s kontekstom, postavljanje polaznih točaka, pružanje detaljnog razgovora i stvaranje modela iz određenih praksi. Blokovi će biti dizajnirani za manje grupe sudionika kako bi imali dovoljno prostora za razgovor, promišljanje i analizu osobnih potreba. Dodatna predavanja i radionice o prezentiranim temama bit će dodani tijekom konferencije. 

1| Simbiotsko programiranje 

U smislu promjene, moramo početi s jezgrom vlastitog djelovanja, programa i metoda koje koristimo za organiziranje i razmišljanje o našim aktivnostima, kao i o radu u kulturnom sektoru. 

Naš idealan put je kroz korištenje simbiotskog programiranja, u bliskoj povezanosti s održivim korištenjem ljudskih i prirodnih resursa, poštivanjem različitih zajednica, te pažnjom prema umjetničkoj zajednici i podržavanjem njihovih potreba.
 Naš izazov je pronalaženje ravnoteže između kvalitete i kvantitete, naših vrijednosti i vrijednosti (umjetničkog) tržišta, te sposobnosti upravljanja i pritiska na izvedbu tima. 

2| Prostor je slučaj je prostor je slučaj 

Naše aktivnosti se sastoje od ideja, kao i zidova, opeke i tla. Što prostor u kojem živimo zapravo znači za nas? Kako možemo materijalizirati svoje misli i rad? Kako trebamo brinuti o funkcioniranju prostora? 

Želimo da naši prostori traju, stoga tražimo metode prilagodbe i ekološke osviještenosti u odnosu na našu okolinu. Kako naš prostor utječe na naše susjedstvo? Kako potaknuti druge da se nose sa sve većom ekološkom krizom? 

Tražimo vizije i trenutne prakse koje se bave prostorom i njegovim potencijalom za izgradnju zdravog okoliša. 

3| Trebamo brinuti jedni o drugima

Ljudi uključeni u mreže zajednica, prijateljstva i zavjere naš su glavni pokretač. No, ne zaboravljamo li ponekad sami sebe? O pojedinim ljudima, s kojima surađujemo, koji nas inspiriraju, našim kolegama zahvaljujući kojima su naše aktivnosti moguće? Koliko pažnje posvećujemo našem radu, administrativnim obvezama i sebi? 

Tražimo stupove na temelju kojih možemo izgraditi lokalne i međunarodne mreže sposobne izdržati sve intenzivnije krize. U isto vrijeme postavljamo pitanje o potencijalu prijateljstva, njegovoj sposobnosti da stvori potporne strukture i njegovim granicama za održavanje sigurnog prostora. 

Želimo shvatiti spektar odnosa, identificirati područja uzajamne skrbi i u njihovom okviru stvoriti prostor za blizinu, intimnost i nježnost. 

4| Utopija, zaista? 

Kriza mašte sastavni je dio naše današnje krize. Ne skrivamo li nepotrebno utopije ispod sloja naše praktičnosti? Kako se snovi manifestiraju u našim aktivnostima? 

Želimo sanjati. Možda trebamo sanjati na malo radikalniji način, kako bismo se slobodno kretali u sustavu s neprobojnim ograničenjima koji nas neprestano budi iz snova. Što možemo naučiti od hakera i koji je transformacijski potencijal fantazije? 

Ponekad smo uzbuđeni zbog određene aktivnosti, ali na kraju radimo nešto sasvim drugačije. Kako bismo to trebali riješiti? Može li njegovanje fantazije biti sredstvo da nas spasi od utapanja u birokraciji? I kako se nositi sa stalnim pritiskom za stvaranje kreativnog rada? 

RSS 2.0 | trackback