Lovely Quinces, Nola i NLV u dvorištu Rojca

Radio Rojc

Objavljeno 14.08.2019. pod iz Rojca, Kultura

Nakon sjajnih nastupa nemanje, Algiersa i Jonathana nastavljaju se Koncerti u dvorištu Rojca nastupima Lovely Quinces, Nole i NLV-a u četvrtak 15. kolovoza.

Po prvi put u Pulu dolazi splitska kantautorica Lovely Quinces na jedan od svojih posljednjih acustic set nastupa. Dunja Ercegović prvu pjesmu objavljuje krajem 2012. pod imenom Lovely Quinces. Demo pjesme Wrong House ubrzo postaje veliki underground hit te izbacuje Dunju na sam vrh tada nove i svježe domaće kantautorske scene. Prvi EP No room for us objavljuje u rujnu 2013., te isti završava na velikoj većini regionalnih top lista kao najbolje izdanje godine. Slijedi nekoliko USA i EU turneja, te support pozicije na koncertima izvođača kao što su Tame Impala, Morcheeba, The Kills, Robert Plant i Kurt Vile & The Violators. Dunja se kao članica pridružuje i Giant Sand Big Bandu na velikoj europskoj turneji 2015., u sklopu koje nastupa i na Primavera festivalu u Barceloni. Svoje drugo i posljednje studijsko izdanje, EP Meet me in Moscow, objavljuje u svibnju 2015.

U posljednjoj fazi svog stvaralaštva kao Lovely Quinces, Dunja je izbacila van niz sjajnih električnih singlova, koje je predstavila na Šalati s bandom kao predgrupa grupi Skunk Anansie 27.07. ove godine. U akustičnoj varijanti Dunja sve rjeđe nastupa te lagano završava tu fazu svoje karijere. Posljednji zagrebački acoustic set odsvirala je ovog proljeća na rasprodanom koncertu u dvorištu Močvare.

S drugog kata u dvorište Rojca spuštaju Gabi i Marijan kao duo, vokal i akustična gitara, baš kao na početku karijere prije 26 godina. Godine Noli dobro stoje i kažu da uživaju u glazbi više nego ikad. Počeli su početkom devedesetih pjesmom Dio tebe koja je postala evergrin. Onda su 2009. poletjeli Iznad oblaka i od tada ne staju. Nakon  objavljivanja albuma Iznad oblaka (2009), Piano (2013) i Negdje između  (2017), prošle godine proslavili su 25. obljetnicu brojnim koncertima i  istoimenim CDom “25” koji je nominiran za nagradu Porin. Obećali su da  će ova 2019. biti godina novih izdanja. Obećanje su do sad održali  objavljivanjem dva nova singla, Imam tebe i KIšobran. Pripremaju novi  album i jako zanimljive suradnje na novim pjesmama, ali o tom nakon  ljeta. Kritičar Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš piše da je Nola samozatajan i kvalitetan pop band kojima smo jako deficitarni. „Uvijek su bili „negdje između“, prekomercijalni za pulske alternativce, a prealternativni za hrvatsku estradu, ali baš u tome i jest čar Nole, uz ponovo fine melodije, decentne aranžmane s istaknutim orguljama i akustičnim gitarama te nježne, nimalo ljigave stihove o bračnoj initimi i ugrozama vanjskoga svijeta.“

Nakon sjajnog prošlogodišnjeg koncerta pulska trojka NLV pridružuje se Noli i Dunji Ercegović na akustičnoj svirci u dvorištu Rojca. NLV dolazi iz Pule te će u dvorištu Rojca ovom prilikom nastupiti u originalnoj postavi – Nikol Ćaćić, Luka Šipetić i Vedran Grubić.

Svoj prvi EP NLV izdaju 21.4.2014. godine pod nazivom „…and who are you?“, nastao u producentskoj suradnji s Marijanom Jelenićem (Nola), a sam naslov izdanja je odgovor na kritike specifičnog naziva njihovog benda NLV – „Nikol, Luka i Vedran“ koje ljude najčešće podsjeća na ‘gažerske bendove’ te time idu ka cilju razbijanja stereotipa umjetničkih imena.Kao najavni singl predstavljaju pjesmu „Guide Me Home“kojim osvajaju publiku i dobivaju pohvalne kritike te u osmom broju regionalnog Rolling Stone magazina bivaju svrstani u top 10 regionalnih izdanja. 

U travnju 2016. godine objavljuju singl ‘Sisters of the Sun’ čime najavljuju svoj debi album jednostavnog naziva ‘NLV’ kojeg objavljuju 24. studenog 2016. godine sa pratećim singlom ‘Bitter’.

Album biva izrazito hvaljen od strane medija, kritičara i publike te se svrstava u top 10 domaćih albuma 2016. godine od strane kritike i domaćih publikacija.

Vrata dvorišta Rojca otvaraju se u 21 sat, a ulaz na koncert je slobodan. Organizator koncerta je Savez udruga Rojca. Program Ljeto u Dnevnom/Koncerti u dvorištu Rojca financiran je sredstvima Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nove i Grada Pule.

RSS 2.0 | trackback