Shvaćanje individualne odgovornosti u kolektivnoj slobodi

Radio Rojc

Objavljeno 12.07.2022. pod Kultura

Izložba umjetnika Marka Markovića „Otoci utopije“ otvorit će se u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 14. srpnja u 21 sat. Opus „Otoci utopije“ nastao je kao rezultat desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i međunarodnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija.

“Teoretska pozadina dolazi iz literature anarhizma Petra Kropotkina koji u svojim znanstvenim radovima progovara upravo o tim koegzistencijalnim modelima suživota, pozicionira savezništva u ekstremnim uvjetima života, gdje ljudi i druge vrste postaju saveznici kako bi preživjeli i našli nove modele boljeg samoupravljanja”, objašnjava autor izložbe.

Marković je diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, u klasi Gorkog Žuvele. Osim slikarstva, bavi se i drugim medijima: video, instalacije, ambijent, performans, happening, akcije i intervencije. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, na Biennale de Mediterranean u Solunu, Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi i La Biennale u Veneciji.

Cijeli razgovor s Markom Markovićem poslušajte na linku. Razgovarala Nevena Trgovčić.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback