MATJAŽ ZOREC: Mali veliki radio

Radio Rojc

Objavljeno 18.01.2021. pod Kultura

Sudbina Radio Študenta iz Ljubljane je, i nakon treće sjednice Studentske skupštine, i dalje neizvjesna. Kako navode u posljednjem priopćenju, njihovi problemi su samo odgođeni, ali ne i riješeni.

“Posljednjeg dana 2020. godine, stigla je informacija da je Studentski parlament, dakle organizacija koja raspolaže javnim studentskim sredstvima, u budžetu za 2021. predvidjela nulu za Radio Študent. Ne samo to, htjeli su potpuno isključiti Radio iz studentske organizacije. Bilo je govora o privatizaciji, prodaji… Napravili smo uzbunu i veliki pritisak javnosti, nakon čega su se malo zamislili i htjeli su nam dati 50,000 eura preko amandmana. To nisu velika sredstva, za minimum godišnjeg rada, nama treba 120,000 eura”, kaže odgovorni urednik Radio Študenta Matjaž Zorec i naglašava da oni proizvedu 17 sati živog programa dnevno, 4,500 novinarskih radova godišnje, uz pomoć više od 200 suradnika.

“Mi smo mali ali veliki radio i smatramo da smo u javnom interesu. Tijekom cijele korona krize, nismo prestajali s radom i nismo smanjivali program. Na kraju, sredstva koja dobivamo nisu njihova, nego je to javni studentski novac. Godišnji budžet Studentske organizacije je tri milijuna eura, od čega primjerice 300 hiljada ide Zavodu koji je već devet mjeseci zatvoren, ne radi ništa”, objašnjava Zorec.

Podsjetimo, Radio Študent nastao je kao direktan zahtjev studentskih prosvjeda 1968. godine diljem Jugoslavije i predstavlja najstariju nezavisnu radio stanicu u Europi, koja bi ove godine trebalo proslaviti 52. rođendan.

“Sve te godine, on je veliki inkubator za novinare, filozofe, humanistiku općenito. Posljednjih 7-8 godina, ta studentsko-politička nomenklatura upravlja ovim novcem na korporativan način, a ima veze i sa krajnjom desnicom”, kaže Zorec i dodaje da je nula u budžetu najradikalniji obrat ove priče.

“To je koruptivna organizacija koja nikome ne odgovara i ne snosi nikakve posljedice. To je država u državi, nitko ih ne kontrolira, a raspolažu javnim sredstvima. Mediji i vlast u Sloveniji nisu najbolji prijatelji u ovom trenutku, Socijaldemokratski savez Slovenije (SDS) i Janez Janša nisu direktno upleteni u našu priču, ali njihova politika stvara klimu u kojoj su takve riječi moguće i normalne”, navodi Zorec i poručuje da će Radio Študent pronaći način za osiguravanje dugoročnog i stabilnog financiranja i medijske neovisnosti.

Fotografije: Youtube Printscreen, Facebook Page Radio Študent 89,3 MHz

Oznake:

RSS 2.0 | trackback