MMC LUKA – Upute za uporabu II

Radio Rojc

Objavljeno 19.10.2017. pod Kultura
Upute za uporabu

Nastavljamo s prethodno započetom temom o budućnosti galerijskog prostora MMC LUKA.

izložba i razgovor

Počelo je s projektom koji su organizirali: Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Galerija Poola, Galerija Makina, Studio Golo Brdo; u podnaslovu organizatori kažu o čemu je riječ; “o nezavisnim prostorima za suvremenu umjetnost u Istri” – izložba i razgovor.

Što stoji u pozivu?

Posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući lokalnim politikama gradova o dodjeljivanju prostora za nezavisnu kulturu te osobnim naporima i inicijativama pojedinaca, u Istri je niknuo velik broj nezavisnih inicijativa. Nekima je žarište djelovanja usmjereno na suvremene umjetničke prakse – kustoske, izlagačke, galerijske – a pokrenuli su ih lokalni kulturni djelatnici, umjetnici i kustosi. U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta, sa ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške za suvremene umjetničke prakse, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum “Prostori nezavisnih”, neformalnu platformu u realizaciji skupne izložbe UPUTE ZA UPORABU, kako bi potaknuli razgovore, predstavili svoj rad, programske koncepcije, umjetnike, pokrenuli dijalog, uspostavili diskusiju i upoznali širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.
Radovi pozvanih umjetnika referiraju se na društveni i kulturni kontekst kao oblikovanje sfere (zajedničkog) iskustva, institucionalno polje, sustav umjetnosti, bave se institucionalnom i širom društvenom kritikom, predstavljaju umjetničke pozicije i prakse prisutne u izlagačkim programima i programskim koncepcijama navedenih galerija. Izložba radovima umjetnika na različite načine i iz različitih pozicija predstavlja metanarativ koji progovara upravo o društvenim i kulturnim institucijama, kontekstima i odnosima koje uspostavljaju.

(Branka Benčič, iz predgovora)

U nastavku razgovora sa sudionicima tog skupa u MMC LUKA slijedi Branka Benčić.

… nastavlja se …

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback