Otvorene prijave za rezidencijalni program Mediteranskog plesnog Centra

Radio Rojc

Objavljeno 14.02.2023. pod Kultura

Mediteranski plesni centar je projekt suradnje između općine Svetvinčenat i Zagrebačkog plesnog ansambla, koji je od svog osnutka, 2010., proveo 96 rezidencijalnih programa, 77 edukacija i 49 predstava, a djeluje primarno kao platforma za istraživanje plesa i pokreta i prostor za razvoj i izvedbenih umjetnosti. Poziv za rezidencijalne programe je upravo u tijeku, a o projektu je govorila Petra Glad Mažar, producentica programa. 

Ove godine, centar planira ugostiti do osam profesionalnih plesnih umjetnika ili umjetničkih kolektiva, u sklopu svog rezidencijalnog programa, koji bi se trebao odviti u periodu od travnja do studenog. MPC će umjetnicima pružiti smještaj u rezidencijalnom centru, a za rad i umjetničko istraživanje, odabrani umjetnici će imati pristup prostoru plesne dvorane MPC-a. Centar od umjetnika očekuje javnu prezentaciju ili radionicu za amatere ili profesionalce.  

Umjetnicima treba dati vidljivost u zajednici, da bi onda i oni njoj mogli biti od koristi. Na nama je da im omogućimo uvijete za takvo djelovanje, poručuje Glad Mažar. Nadodaje i da posebno pažljivo pozivaju publiku, kako žele prezentirati projekte kao završene. Dokaz dugogodišnje dobre prakse MPC-a je uključenost lokalnog društva u njihove projekte. Zajedničkim trudom lokalne samouprave i umjetničkih organizacija dogodila se jedna sinteza društva i relativno nezastupljene forme umjetnosti, od koje se mnogošto može naučiti i primijeniti.  

Valja naglasiti da je MPC jedino mjesto na našim prostorima gdje se rezidencijalni programi za plesače i izvedbene umjetnike zaista i mogu provoditi. Na tome se osnivači programa uvelike imaju zahvaliti Općini Svetvinčenat, govori Petra. Također je važno napomenuti da je MPC uvijek otvoren za suradnje sa lokalnim umjetničkim organizacijama i umjetnicima, ukoliko se oni pravovremeno jave. Više informacija i prijavnicu pronađite na stranicama Centra.

Cijeli razgovor možete poslušati na linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback