Ovo nije komotno štivo, ali mi nikada nismo bili komotni

Radio Rojc

Objavljeno 02.02.2023. pod Kultura

“U ime oca” je dokumentaristički serijal Ines Pletikos, proizveden za dokumentarni program HRT-a, a krajem siječnja prikazan po prvi puta na velikom ekranu, u pulskom Kinu Valli. Riječ je o presjeku istarske kulturne scene prošlog stoljeća, kojeg Pletikos istražuje i predstavlja kroz portrete kćeri i sinova ličnosti koji su ga iznijeli.

Dosad su snimljene tri epizode serijala. U prvoj epizodi, “Milan”, o Joakimu Rakovcu, prvoborcu istarskog antifašizma, govori njegov sin Milan Rakovac, spisatelj, televizijski urednik i dokumentarist.  U “Tamari”, o suosnivaču pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, likovnom pedagogu i umjetniku, Ivanu Obrovcu govori njegova kćer, jazz glazbenica Tamara Obrovac. Posljednja u nizu, “Petra”, za protagonisticu ima Petru B. Blašković, kćer kultnog glazbenika i mislioca Francija Blaškovića i glazbenice Arinke Šegando.

Povodom prikazivanja posljednje epizode u pulskom kinu Valli, imali smo priliku porazgovarati sa Rakovcem i Blašković. Izrazili su se o tome što znači biti umjetnikom, istarskom kulturalnom jeziku i identitetu, povijestima i bremenima, granicama i prokomentirali trenutno stanje istarske kulture i umjetnosti te dali osvrt na proces stvaranja ovog važnog serijala. 

Očekuju nas nove epizode o svima poznatim očevima, u kojima će o Bošku Obradoviću govoriti Magdalena Vodopija, direktorica pulskog Sajma knjiga, o Martinu Bizjaku arhitektica Breda Bizjak i o Liviu Morosinu Teo, Daria i Marino Morosin.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback