Zlatna lubenica 6.0 predstavlja petoro mladih umjetnika

Radio Rojc

Objavljeno 03.08.2022. pod Kultura

Festival Media Mediterranea bit će otvoren sutra, 4. kolovoza, izložbom Zlatna lubenica u Srpskom kulturnom centru u 20.30 sati. Na natječaj se javilo dvadesetak umjetnika iz cijele Hrvatske, a žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Jerica Ziherl i Kristina Marić odabrali su petoro finalista – Marka Gutića Mižimakova, Gaiu Radić, Josipu Henizelman, Manuelu Pauk i Luciju Petrović.

Finalistica Gaia Radić u razgovoru za Radio Rojc kaže da nikad nije mislila da će se baviti striktno umjetnošću.

“Momentalno paralelno studiram arhitekturu u Ljubljani i Akademiju u Rijeci, imala sam tu fantaziju o paralelnom studiju. Teško mi je deklarirati se, nisam ni arhitekt, jer sam tek na trećoj godini, a ne mogu se još nazvati umjetnikom, jer sam premlada, a i ljudi se previše razbacuju tom etiketom ‘mladi umjetnik’”, smatra Gaia i dodaje da nju poglavito interesira prostor, ne nužno samo fizički nego i virtualni.

U sklopu izložbe finalista Zlatne lubenice 6.0, Gaia će predstaviti rad Babilonski viseći “vrtovi”.

“U pitanju je zidna prostorna instalacija koja se sastoji od jednog ekrana i obojenih električnih kablova po zidu koji uokviruju TV i vise sa stropa, asocirajući na lijane i sintetički vrt. U srži je svima poznata drevna biblijska priča koja pripovijeda o jednom narodu koji se odlučio ujediniti i dostići razinu raja, metaforički dotaknuti boga, nešto nematerijalno”, kaže sugovornica o svom radu.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Razgovor: Nevena Trgovčić

Tekst: Marija Stojadinović

Foto: Metamedij

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback