PITAJ KLINCE: Neznanje nam je veliki prijatelj

Radio Rojc

Objavljeno 27.03.2022. pod Kultura, Podcast

Zagrebački dvojac Pitaj klince objavio je novi singl i spot “Ema”, kojim najavljuju novi album. Ovaj duo čine prijatelji iz djetinjstva, Mate Ponjević i Sven Šantić, koji ne mare za žanrovske odrednice i pravila industrije, već prave “soundtrack za proljeće”.

“To što se zovemo klinci ne znači ništa osim te nevine želje za radom, za glazbom, i beskompromisno stvaranje”, objašnjava Mate.

Njihov prvi EP “Dušice” nastao je za samo četiri dana, u Svenovoj sobi, uz minimalnu opremu i produkcijsko iskustvo.

“Sve je bilo na licu mjesta. Četiri dana – četiri pjesme. Ja sam se prvi put na tom EP-u počeo uopće baviti produkcijom, prvi put sam upalio program, s nekim znanjem koje sam stekao promatrajući druge producente. Snimali smo u prosjeku 14-15 sati dnevno i to je najinteresantnije snimanje u mom životu, ne mogu sam sebi definirati do današnjeg dana”, prisjeća se Mate.

Njihov drugi album privodi se kraju i trebao bi, poput njegovog prethodnika, izaći krajem travnja. No, rad na drugom izdanju bio je puno teži u odnosu na prvenac.

“Veliki faktor na prvom albumu bila je slučajnost, neznanje nam je veliki prijatelj. Novi album je puno teži za izvesti, samo zato što imamo veće produkcijsko znanje. Puno zahtjevnije je bilo zadržati flow i mekoću i opušteni smisao Klinaca, jer smo ušli s puno ideja i napravili si dodatni posao”, iskren je naš sugovornik.

Osim benda Pitaj klince, Mate je autor pjesama i u bendu Fire in Cairo, ali i član JeboTon ansambla i nove postave Svemirka. Upravo zato, kaže da mu je najvažnije sačuvati identitet Klinaca.

“To je zapravo vrlo jednostavno, jer se radi o prijateljstvu. A za live izvedbe imamo bend, tu su aranžmani rađeni baš za live i to je druga priča. Mislim da se scena sad kreće stvarati, korona je bila vrijeme okretanja samom sebi, i meni je to dosta promijenilo život. Osjećam da se rađa scena u Zagrebu, buktaju koncerti, to se nije dogodilo posljednjih 10 godina. Nadam se da će se scena u Balkanu uzoriti na to i da ćemo početi stvarati neku novu povijest”, zaključuje Mate.

Foto: Promo
Autorica: Marija Stojadinović

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback