Ponterosso – prekogranični trgovački fenomen

Radio Rojc

Objavljeno 30.11.2022. pod Kultura

Izložba prvih rezultata novog ciklusa projekta „Ponterosso – Memorie“ otvorena je 29. studenog u galerijskom prostoru Cavò nadomak Piazze dell’Unità u Trstu. Projekt je početkom 2013. godine pokrenula tršćanska udruga Cizerouno, kako bi obilježila sjećanja na fenomen trgovanja na trgu Ponterosso, tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Fokus interesa i dalje ostaje isti: mjesta trgovine, konzumacije i komunikacije; mjesta osobnih i kolektivnih sjećanja; multimedijalni prikazi kronike vremena koje je ostavilo trajni trag u kulturni naroda bivše Jugoslavije i Trsta.

Etnografski muzej Istre sa Cizerouno na temi Ponterossa surađuje od 2014. godine, kad je pulska i novosadska publika imala prilike vidjeti dio početnih rezultata istraživanja jednog od najvećih trgovačkih fenomena zajedničkih nam prekograničnih kulturno-povijesnih prostora. Ponterosso- Memorie za idejne pokretače ima Wendy d’Ercole i Massimiliana Schiozzija, a u nastavku istraživanja pridružuje im se i Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica Etnografskog muzeja Istre.

Zanimljivo je skrenuti pozornost i na datum otvaranja- 29. studeni- nekadašnji Dan Republike, kad Trst posebno i danas pamti tisuće ljudi na Ponterossu.  

Više informacija o autorima i nastanku projekta, načinu statističkih istraživanja i fenomenu odlaska u Trst radi trgovine, možete poslušati u razgovoru s Nušom Hauser, višom kustosicom dokumentaristicom Etnografskog muzeja Istre. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja iduće godine.

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Anja Ninić

RSS 2.0 | trackback