Predstavljanje 24. Media Mediterranea festivala

Radio Rojc

Objavljeno 28.07.2022. pod Kultura

Predstavljen je program ovogodišnjeg, 24. Media Mediterranea festivala, koji će biti održan 4.-6. kolovoza na nekoliko lokacija u Puli. Kako navodi direktor Festivala Marino Jurcan, riječ je o najstarijem projektu udruge Metamedij koji se održava u kontinuitetu od 1999. godine te nastoji spojiti umjetnost, znanost i tehnologiju.

“Ove smo se godine odlučili za temu plave humanistike, pa je kustosica Teuta Gatolin pripremila koncept pod nazivom Svjetovanja hidrosfere. Kao što možemo primijetiti u našoj lokalnoj sredini, ovu su godinu označile razne okolnosti poput suše, povećanja temperature mora koja privlači neke invazivne vrste, zatim redukcije vode, požari u našoj neposrednoj blizini i stoga mislim da je tema jako aktualna. Mi je se dotičemo kroz umjetničko djelovanje na jednoj apstraktnoj razini te otvaramo prostor za komunikaciju, dijalog i promišljanje naše sadašnjosti i budućnosti”, kaže Jurcan.

Festival otvara izložba Zlatna lubenica 6.0, 4. kolovoza u 20.30 sati u Srpskom kulturnom centru u Istri, gdje će biti predstavljeni radovi Marka Gutića Mižimakova, Gaie Radić, Josipe Henizelman, Manuele Pauk i Lucije Petrović.

“Izložba je rezultat natječaja za mlade umjetnike koji se bave suvremenom i novomedijskom umjetnošću. Žiri je odabrao petero finalista koji konkuriraju za prvu nagradu, a oni kroz svoje radove preispituju naš odnos s vodom, na koji način ljudska vrsta utječe na ovaj svijet i njegove vodene resurse, na koji način promišljamo vodu te naš suživot s različitim vrstama”, objašnjava izvršna producentica Festivala Ivana-Nataša Turković.

Festival nastavlja s programom u petak, 5. kolovoza, u 20.30 sati u Europskom centru za mir i razvoj otvorenjem Skupne izložbe gostujućih autora uz prezentaciju produkcije i koprodukcije udruge Metamedij te Artist Talkom.

“U sklopu ove izložbe predstavljamo troje mladih umjetnica, a to su Sabina Mikelić, Josipa Škrapić i Nikolina Kuzmić. Uz njih imamo prezentaciju međunarodne umjetničke rezidencije za mlade umjetnike Summer Sessions. Ove nam je godine gošća Brianna Leatherbury, a uz nju imamo i prezentaciju našeg domaćeg prošlogodišnjeg rezidenta Maria Mua te prezentaciju Tina Dožića, čiji je rad nastao u koprodukciji s našom udrugom. Također nas očekuju dva Artist Talka na kojima će govoriti Sabina Mikelić i Brianna Leatherbury”, navodi sugovornica.

Posljednjeg dana Festivala publiku očekuje izložba i prezentacija radova s radionice „Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight“.

Razgovor s Marinom Jurcanom i Ivanom-Natašom Turković poslušajte na linku.

Razgovarao: Boris Bjelica

RSS 2.0 | trackback