Prostor #78

Radio Rojc

Objavljeno 21.06.2021. pod Kultura, Podcast

U 78. Prostoru po redu, ugostili smo, odnosno uvrstili razgovore s pročelnicom za kulturu grada Ljubljane, Mateju Demšič, izdavača, urednika i spisatelja Vladislava Bajaca iz beogradske Geopoetike te iz Zagreba organizatoricu Gibanja: eksperimentalnog zvučnog događanja Davorka Begović i umjetnika Davora Sanvicentija. 

Mateja Demšič (c) Mladen Jergović

Mateja Demšić govorila je o obavezama, problemima i dugoročnim stremljenjima ljubljanskog odjela za kulturu, kojemu je na čelu, ali i o kulturnim potencijalima Pule, u koju godinama redovito dolazi na festival knjiga i autora, Sa(n)am knjige u Istri. 

Vladislav Bajac, koji je uz brojne knjižne naslove koje donosi svake godine u Puli, nerijetko bio i aktivan član upravnog odbora ovdašnjeg Sajma knjiga, govori o autorima, mahom generacijskim, koje objavljuje u svojoj izdavačkoj kući Geopoetika, ali i o tome zašto na srpski ne prevodi hrvatske autore. 

Vladislav Bajac (c) Mladen Jergović

Davorka Begović i Davor Sanvičenti najavili su Gibanja: eksperimentalnog zvučnog događanja, koja su se održala u Zagrebu od 16. do 20. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru, Kulturni centar Mesnička te u tunelu Grič, a kako saznajemo možda s poneki od programa budu dogodine preselili i u Pulu, na Audioart, festival eksperimentalne i improvizirane glazbe.

A što se glazbe 78. izdanja Prostora tiče, našla se tu glazba iz box seta Gang of Four, odnosno s početka njihove karijere, friški album obrada pjesama Davida Bowieja, Heroes Expanded koji je snimio talijanski trubač Paolo Fresu sa svojim jazz kvintetom, a slušali smo i glazbu slovenskog kantautora Tomaža Pengova s njegovog albuma Odpotovanja iz 1973. godine, kojeg je objavio ljubljanski ŠKUC. 

Glazbu Prostora za slušatelje Radio Rojca pomno odabire Igor Dražić.

Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback