Pula je vrhunac glazbene karijere Franza Lehára

Radio Rojc

Objavljeno 02.05.2022. pod Kultura

Franz Lehár bio je slavni austrougarski kompozitor, koji je sa samo 24 godine dobio posao kapelnika mornaričkog orkestra u Puli 1894. godine, pobijedivši konkurenciju od 120 kandidata. Izvanredna profesorica na Katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju Marijana Kokanović Marković u razgovoru za Radio Rojc objašnjava zašto je Pula bila prekretnica u njegovoj muzičkoj karijeri.

“Franza Lehára najčešće vezujemo uz operete, budući da je njima postigao svetsku slavu, ali on je svoju karijeru započeo kao vojni muzičar. Međutim, on je sebe video kao slobodnog umetnika i sanjao je da se oslobodi vojne službe, doživljavao je to kao ropstvo. Bio je u Beču, potom u Lučenecu, da bi potom došao u Pulu, što je vrhunac njegove karijere. Dobiti mesto kapelnika mornaričkog orkestra u Puli bilo je najprestižnije mesto kada je reč o austrougarskim vojnim muzikama u to vreme. Mornarički orkestar imao je 110 muzičara, koji su bili vrsni instrumentalisti”, objašnjava sugovornica i dodaje da je, između ostalog, posao izgubio jer je odbio svirati na poziv jednog oficira, što je smatrao uvredljivim, te da je u Puli komponirao svoju prvu operu “Kukuška (Tatjana)”.

“Koleginica Lada Duraković i ja pronašle smo podatak gde Lehar kaže da je prošlo dvadeset godina otkako je bio u Puli, da je bio svugde, boravio u nekoliko evropskih gradova, ali da dragu Pulu nije uspeo zaboraviti“, navodi profesorica.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback