Pulska premijera “Priče o plastici”

Radio Rojc

Objavljeno 09.09.2020. pod Kultura

Pulska premijera dokumentarnog filma Priča o plastici bit će prikazana večeras u dvorištu Društvenog centra Rojc u 19 sati. Riječ je o filmu snimanom tri godine na tri kontinenta, koji nastoji odgovoriti na pitanja kako je društvo postalo ovisno o jednokratnoj plastici, tko od toga ima najveću korist, a tko najviše strada, koga treba smatrati odgovornim i što se može učiniti.

Od svjetske premijere održane na Dan planete Zemlje, 22. 4. 2020., film je prerastao u globalni pokret Break Free From Plastic i potaknuo brojne inicijative diljem svijeta. Projekcija ovog filma predstavlja prvu u nizu aktivnosti inicijative Neka otpad otpadne, navode organizatorice događaja Lara Juršić i Andrea Ivančić.

“Našle smo se i pričale o tome kako želimo napraviti neku promjenu, a nismo znale kako se to može financirati. Sve je krenulo s treningom Kotačić promjene u Zagrebu koji je održala udruga Zelena Akcija. Tamo smo imale mogućnost osmisliti svoj projekt i zajedničkim snagama otkrile kako bi mogle pomoći lokalnoj zajednici u Puli”, objašnjava Andrea i dodaje da je film namjenjen svim uzrastima, neovisno o tome koliko znanja imaju o ovom problemu.

Andrea je studentica Ekologije i zaštite prirode, dok je Lara magistra znanosti o okolišu i trenutno radi u srednjoj školi, te naglašava da je edukacija njezin poziv, bilo formalno ili neformalno.

“Svijest o tom problemu se mijenja i mlađe generacije su upućene u to kroz raznorazne projekte, stoga mislim da će oni nešto i poduzeti. Za razliku od vremena kad sam ja išla u školu, o tome se nije ni pričalo. Smatramo da je edukacija o tome jako bitna i zato smo odlučile ući u to”, kaže Lara.

Sve aktivnosti inicijative Neka otpad otpadne provode se u sklopu projekta System:Reset kojeg Zelena akcija organizira s mrežom Young Friends of the Earth Europe. Svi zainteresirani za prisustvovanje večerašnjem događaju mogu se prijaviti putem linka.

Marija Stojadinović

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback