R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #6

Radio Rojc

Objavljeno 25.02.2021. pod iz Rojca, Kultura, R.O.J.C.

S početkom 2021. godine, počele su i aktivnosti Makedonskog kulturnog društva Sv. Kiril i Metodij koje djeluje unutar Društvenog centra Rojc. Kako objašnjava predstavnica Društva Milena Zlateska, aktivnosti počinju obilježavanjem blagdana, zajedno sa Makedonskom pravoslavnom crkvenom općinom.

“Asocijacije makedonske nacionalne manjine u Istarskoj županiji počele su se organizirati još devedesetih godina. Tijekom godine imamo dosta aktivnosti, među kojima su Dani makedonske kulture u Istri, Dani glagoljaša, Dani makedonskog filma… U petom mjesecu je veliko slavlje, jer je 24.5. imendan Društva Sv. Kiril i Metodij, koji godinama obilježavamo Festivalom raznolikosti jezika i govora u Istarskoj županiji”, objašnjava Milena.

Prema njenim riječima, Dani glagoljaša su vrlo značajni, jer pokazuju koliko poveznica imaju Istra i Makedonija.

“Dane glagoljaša želimo obilježiti kroz cijelu Istru jednim izletom i pokazati put glagoljice u Istri. Raduje nas što imamo dosta kulturnih poveznica”, navodi Milena i dodaje da unutar Društva postoje i druge sekcije poput zbora, orkestra, folklora, makedonske kuhinje i literarne sekcije.

“Ja sam voditeljica literarne sekcije i moram priznati da je tijekom 2020. ona bila najaktivnija, najviše radila online, svugdje su se čitale i pisale pjesme. Uspjeli smo realizirati sve planirane aktivnosti, ali se nadamo da ćemo ove godine izaći pred malo veću publiku”, kaže naša sugovornica.

Izlazak pred veću publiku očekuje i Sara Grbin iz Udruge minijaturista, maketara, igrača stolnih strateških igara Zaigrana koza.

“Prije korone, ljudi bi samo svratili i zaigrali. Početkom prošle godine, dobili smo osam novih članova, što se prije nije događalo. Trebali smo 21. ožujka održati Dan društvenih igara i to je jedna od stvari koje definitivno ponovno želimo uvesti”, kaže naša sugovornica te dodaje da su trenutačni prekid aktivnosti iskoristili za renoviranje prostora Udruge.

Popularnost društvenih igara proteklih godina kontinuirano raste, a zahvaljujući korona krizi, trenutno se nalazi na vrhuncu. Uslijed suženih izvora zabave, članovi obitelji ili bliski prijatelji satima igraju omiljene društvene igre u svojim domovima.

„Prije korone, znali smo održavati radionice, igraonice za djecu i natjecanja. Bude zanimljivo, predstaviš ljudima nove igre, pokažeš im da društvene igre nisu samo Monopoly. Isto tako, imali smo projekte s osnovnim i srednjim školama, a namjeravali smo pisati i razne projekte“, navodi Sara.

Zaigrana koza može se pohvaliti širokim dijapazonom žanrova i tipova igara – od ratnih (wargames), strateških te igra fizičke spreme i preciznosti. Kao najinteresantnije, Sara ističe Junk artRhino Hero i Terraforming Mars.

Pripremio i uredio: Dino Popović

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback