Rezovi u kulturi nisu razvojna mjera

Radio Rojc

Objavljeno 04.02.2019. pod Kultura

Inicijativa „Dosta je rezova!“ poziva umjetnice/ke, radnice/ke u kulturi, ali i solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4.2. u 15 sati ispred Ministarstva kulture, na adresi Runjaninova 2. Tim povodom u programu Radio Rojca razgovorali smo s Lukom Ostojićem.

Priopćenje Inicijative “Dosta je rezova!”:

Inicijativa je nastala kao rezultat godina nezadovoljstva zbog postepenog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele. Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te ujedinilo umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene, radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i
izbore bolje mjesto za kulturu.

Inicijativa je sastavila popis zahtjeva koje će na prosvjedu dostaviti Ministarstvu kulture:

Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja.
Za kulturu koja pripada svima!
Dosta je rezova!

  1. Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama.
  2. Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava.
  3. Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje.
  4. Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture – od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.
  5. Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback