Spotify konačno u Hrvatskoj

Radio Rojc

Objavljeno 15.07.2020. pod Kultura

Vodeća platforma za slušanje muzike Spotify od danas je zvanično dostupna u Hrvatskoj, kao i u još 12 zemalja, među kojima su Rusija, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Albanija i druge. Na ovaj potez švedska kompanija odlučila se usled velikog rasta tokom pandemije, dok je još krajem prošle godine prestigla Apple Music na tržištu slušanja muzike sa više od 286 miliona korisnika i preko 50 miliona pesama.

Glavni direktor hrvatske Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) Nenad Marčec kaže da je ugovor sa ovim švedskih servisom potpisan još u oktobru 2018, te da je zvaničan dolazak na hrvatsko tržište zavisio isključivo od političke odluke Spotify-a.

“Dolaskom Spotify-a konačno je i u Hrvatskoj pokrivena digitalna ponuda glazbe, kako cjelokupnog svjetskog repertoara, tako i kataloga domaćih autora i glazbenika. Uz postojeće Deezer, Apple Music i YouTube Music, sada više zaista ne nedostaje kvalitetne i legalne ponude glazbe”, izjavio je Marčec.

On naglašava značaj alata Spotify for Artists, koji muzičarima omogućava kreiranje vlastitog profila, te uvid u podatke i analitiku emitovanja. Tako će članovi Hrvatskog društva skladatelja u septembru primiti prve autorske honorare od korištenja njihove muzike na ovoj platformi.

Muzika se na Spotify-u može slušati besplatno, uz povremene reklame i ograničeni broj preskakanja pesama tokom sat vremena. Za one koji žele da uživaju u premium verziji bez ograničenja i reklama, uz opciju slušanja offline, cena paketa u Hrvatskoj kreće se od 5,99 eura za jednog korisnika, a dostupan je i probni period od mesec dana. Pretplata za dvoje korisnika iznosi 7,99 eura mesečno, dok je porodični paket za šestoro 9,99 eura.

Portal telegram.hr primećuje da su cene u Hrvatskoj i Sloveniji identične, dok je u drugim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine mesečna pretplata jeftinija.

Spotify možete isprobati i slušanjem plejliste emisije Bandscout, koja se emitira na Radio Rojcu, u trajanju od skoro deset sati.

Priredila: Marija Stojadinović

Izvor: Hina, ZAMP, Telegram

Fotografija: Unsplash

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback