Stvarnost je nadmašila naša maštanja

Radio Rojc

Objavljeno 28.04.2020. pod Kultura

Klub i knjižara Giardini 2 proslavila je svoj prvi rođendan. Tim povodom, dio programa posvetili smo njihovim značajnim autorima i ugostili Magdalenu Vodopiju direktoricu pulskog Sajma, koja kaže da je čitav kolektiv živnuo.

“Kad vam je posao okupljati ljude, prikazivati im knjigu, vrlo je teško kad to ne radite, a ja to radim već 30 godina. Mi smo ovdje svi veseli, nećete vidjeti osmijehe jer nosimo maske, ali osjetit ćete koliko smo sretni što vas imamo u gostima.”

Tijekom proteklih godinu dana rada knjižare, pokazalo se da je ovakav prostor u Puli bio preko potreban, čemu svjedoči i broj posjetitelja.

“Uvijek je nedostajala ta knjižara, rad sa knjigom kroz cijelu godinu i susret sa čitateljima. Iskustvo je govorilo da ono što je na papiru nije uvijek u stvarnosti, ali stvarnost je nadmašila naša maštanja. Uvijek na programima bude puno ljudi, to je ono što na sajmovima ne možete doživjeti, taj bliski kontakt publike i autora. Klub je najveseliji dio nas jer se događa svakodnevno, kao da ste u vlastitom dnevnom boravku.”

Smatra da kulturna dešavanja koja su se preselila u online sferu ne smiju zamijeniti kontakt uživo.

“Pretjerana virtualnost će nas baciti u potpunu virtualnost. Odluka o otvaranju knjižara je prva pukotina i mogućnost da radimo u stvarnom svijetu. Ono što ćemo pokušavati čim bude moguće jesu stvarna događanja, ali snimati ćemo za sve one koji ne budu mogli biti u stvarnom prostoru. Pozivam sve kulturnjake da, oni koji mogu, stvaraju u stvarnosti, a da taj virtualni dio bude popratni.”

Dodaje da knjiga nikada nije bila profitablna djelatnost, ali da je korona dodatno doprinijela tome.

“Knjiga je uvijek bila krhka, kao žanr je uvijek negdje na margini. Već je kriza uzela svoje, izdavači ne objavljuju, ne idu u tisak, financijski će biti jako teško. Nema zaliha i obrtnih sredstava, sve je uvijek bilo na rubu u cijeloj Hrvatskoj. Kao i u drugim kulturnim djelatnostima, sve se srušilo, ali izdavači su izdržljivi, mnogo kriza su već prošli. Posebno u Puli jako vjerujemo u publiku i čitatelje.”

Magdalena naglašava da ne odustaju od planiranih festivala, te da će prilagoditi formu jer silno žele održati programe.

Pripremila Marija Stojadinović

Foto: Klub & knjižara Giardini 2

RSS 2.0 | trackback