Teatar Lero gostuje u Kazalištu Dr. Inat

Radio Rojc

Objavljeno 17.01.2020. pod iz Rojca, Kultura

U nedjelju, 19. siječnja 2020. u 20 sati u Kazalištu Dr. Inat pulskoj publici predstavit će se Teatar Lero sa svojom novom predstavom „Sub rosa“ Davora Mojaša u režiji i dramatizaciji autora.

„Sub rosa“ je nova Lerova predstava koja želi prepoznati i propitati uzroke i podijeliti tragove uzdaha i tišina sjetnih, zaljubljenih i ostavljenih stanovnica grada u kojem usnule mirišu, odajući se svojim nježnim godinama. Tamo i negdje. Gdje još uvijek plešu zaboravljene valcere i gdje su ruže uvele u porculanskim vazama i u kosi plesačica. Uzaludno nudeći cjelove i tajeći snove. Sa samo njima znanim posvetama sanjarnicama. O kojima šute i koje ponekad prepričavaju. Onako, tiho da im netko nepoznat ne čuje glasove. Kao i uvijek ure ostaju izgubljene među kazaljkama sata. Sa uzdahom kao znakom točnog vremena. A kada su budne, prepoznaju se po umornim koracima hladnim ulicama i kamenim poljanama po kojima hrane golubove i traže se.

U doslovnom prijevodu bila bi to priča Ispod ruže. I ne slučajno odabranog cvijeta i simbola strpljenstva, tišine, slutnji, poniznosti, povjerljivosti ali i ljubavi, strasti i ljepote. Budući je ruža simbol šutljivosti, pravo je značenje sentence Sub rosa pa i poruka: potajno, povjerljivo i u povjerenju.

Premijera predstave „Sub rosa“ održana je u prosincu 2019. na Lerovoj sceni u Lazaretima u Dubrovniku.

Režija i dramatizacija: Davor Mojaš.

Scenografija, kostimografija, koreografija: Kolektiv

Oblikovanje svjetla i ton: Antonio Ljubojević

Realizacija scene i tehničko vodstvo: Mato Brnjić

Tonska montaža: Viktor Lenert

Obrada rekvizita: Rela Petric

Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš

Organizacija: Ksenija Medović

Elementi scenografije, kostima i rekvizita: Lerov fundus i izbor iz uprizorenja: Psyche Pelingrada, Grad sjena, Pomrčina, Vjerenice, Kitice i Perlice, Kaplje, Sivo na golubove…

Igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Ana Petrović, Rela Petric, Melko Dragojević, Katarina
Ruščić, Paula Japunčuć, Nora Di Leo

Elementi predstave: Luko Paljetak, Ruža (Pojmovnik malog čovjeka, 2001.),  Milan Milišić, Iz dnevnika N.B. (Mačka na smeću, 1984.), Staša Aras, Provincijske glumice (fb-objava, 2019.), Jednočinke Muze Pavlove: Iz života jednog princa i Grk ili vesela skleroza (fragmenti), čuju se: Barry White, glazba za ples, cvrkut ptica i razgovori o cvijeću, razni drugi odabrani stihovi i refreni, valovi, tišine, prije i poslije, ruže, i ne slučajno, Sub rosa…

Studentski teatar Lero osnovan je u Dubrovniku 1968. godine na inicijativu dubrovačkog pisca Feđe Šehovića. Afirmirajući se kao teatar koji svojim predstavama i izvedbama različitih poetika, povoda i zagovora otvara nove izazove i avanture udaljene od ustaljenih kulturnih percepcija sredine koja ga je iznjedrila. Lero je nastojao uvijek biti onaj aktualni i suvremeni odgovor klišejiziranim, etabliranim i prevladavajućim estetskim tragovima konzumerskih i, sve češće, estradnih priziva etablirane turističke destinacije kao što je Dubrovnik. Uvijek ostajući rubnim njegovim umjetničkim oduškom, ustrajan u svojim kazališnim propitivanjima književne i dramske baštine te zaboravljenih i ignoriranih autora i umjetničkih osobnosti neporavdano zaboravljanih u svekolikim podsječajućim kulturnim preslikama koje su mu uvijek bile i izazovom i poticajnim impulsom za suvremeni autentični scenski odgovor. Lero je tako postao općim mjestom hrvatske alternativne kazališne scene, one amaterske ali i šire teatarske prakse koja se ne može ignorirati i koja traje. Okupljajući profesionalne umjetnike, amatere, studente, učenike i sve druge zainteresirane i posvećene, Lero je ostao trajnim i prepoznatljivim orisom umjetničke scene Dubrovnika ali i važna i nezaobilazna činjenica suvremenog hrvatskog glumišta.

S Lerovim potpisom uprizorene su drame i tekstovi Ionesca, Becketta, Brechta, Rozewicza, Harmsa, Šklovskog, Ruzantea, Lennona, Cavea i dr., djela iz dubrovačke dramske baštine Držića, Gleđevića, Boškovića, Gučetića, Vojnovića te suvremenih dubrovačkih autora kao što su Feđa Šehović, Milan Milišić, Luko Paljetak, Josip Lovrić i Davor Mojaš koji je u Lera ostvario i ciklus od dvadesetak autorskih projekata.

Gostovanje teatra Lero omogućeno je suradnjom udruge Čarobnjakov šešir i Kazališta Dr. Inat u sklopu projekta GRAD(imo) ROJC. Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu sa Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra sa svrhom unapređenja modela upravljanja u DC Rojc. Projektom se provode  aktivnosti kojima se osnažuju kapaciteti OCD-a Rojca i Grada Pule za učinkovitije upravljanje Centrom, senzibilizira se javnost za vrijednosti sudioničkog upravljanja, kreira se Plan sudioničkog upravljanja DC Rojc, a kulturnim programima uključuju se građani u izgradnju zajednice Rojc.
Projekt GRAD(imo) ROJC sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.372,125,89 kuna/ 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

RSS 2.0 | trackback