Umjetnik je sada poput emigranta

Radio Rojc

Objavljeno 08.06.2020. pod Kultura

Umjetnost i politika naziv je nove izložbe Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Istre, otvorene u petak, petog lipnja. Tema ovog selektiranog tematskog projekta je ukazivanje na permanentne promjene u dinamici i artikulaciji odnosa umjetnosti i politike.

“U suvremenom smislu, pojam umjetnost i politika podrazumijeva ne samo usko djelovanje političke umjetnosti kao žanra nego i ukupan dinamički odnos politike i umjetnosti u stvarnom životu, njegov aktivan odnos u neoliberalnom kapitalizmu i svim segmentima društvene zajednice”, rekao je predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin.

Dvadeset autora doprinijelo je promišljanju suvremenog trenutka oblikovanog odnosom umjetnosti i politike, a Marin dodaje da je dominantna obilježje izložbenog postava heterogenost.

“To je jedna od determinanti suvremenog vizualnog izričaja, kako po izboru medija tako i po svakom pojedinačnom pristupu zadanoj temi. U ovom, možemo slobodno reći, spektru autorskih djela izloženi su radovi u tehnici akrilika ili ulja na platnu, preko kolaža, reljefa, digitalne grafike, crteža, skulpture, objet trouvea (nađeni predmet), fotografije do video uradaka, koji u tematskom smislu odgovaraju zadanom, na originalan i jedinstven način, upravo onako kako to jedino umjetnost zna i može”, objašnjava on.

Jedan od dionika, Vedran Ružić, kaže da je inspiraciju pronašao u izolacijskog atmosferi trenutne situacije u svijetu.

“Umjetnik je često marginaliziran od političkog pogleda, no prednost u cijeloj zagušljivoj situaciji je što je umjetnik naviknut na ovakvo stanje odnosa politike prema pojedincu, te iz te boli opažanja izvlači pozitivnu tišinu. U ovim trenucima, umjetnik je poput emigranta koji pokušava naći spas u svojemu radu”, smatra Ružić.

Izložba Umjetnost i politika ostaje otvorena do 20. srpnja 2020, a moguće ju je pogledati radnim danima od 9 do 15 sati.

Marija Stojadinović

Oznake:

RSS 2.0 | trackback