Videodrum 002

Radio Rojc

Objavljeno 13.07.2021. pod Kultura

U srijedu 14. srpnja izlazi drugo izdanje videomagazina Videodrum. I ovoga puta nastaje kao online projekt u koji su se ujedinile četiri organizacije i to, KUD Channel Zero iz Ljubljane, Klub Močvara iz Zagreba, Savez udruga Rojca iz Pule te Kulturni centar Grad iz Beograda.  Drugo izdanje Videodruma predstavlja ono najvažnije sa kulturne scene ova četiri urbana središta. Izvještava o najrecentnijim događanjima te predstavlja novu glazbu i  nove umjetničke projekte. 

KUD Channel Zero donosi priču o prosvjedima koji su se 11. lipnja održali u Sloveniji, prosvjedi potpore Radio Študentu, najvažnijem slovenskom mediju koji aktivno pokriva alternativnu kulturu pod nazivom ReŠolucija. Prosvjed je usmjeren protiv Ministarstva kulture koje je na natječaju za medijske sadržaje Radio Študentu dodijelilo 0 eura. Također, prikazuje nam se i koncert Gašpera Letonje, velikana slovenske post-metal scene koji svojim debitantskim solo albumom „Ivy“ kreće u nove vode. 

Klub Močvara predstavlja mladi portal Podrži scenu iza kojeg stoje Nina, Ema, Leina i Ana. Cure neumorno prate regionalnu glazbenu scenu, a glavna ideja im je stvoriti prostor za predstavljanje i promociju umjetnika s ciljem približavanja scene publici, baš kao i istoimenom močvarnom programu. Ovaj put su za gledatelje Videodruma sastavile top listu spotova zagrebačkih glazbenika nastalih od ožujka do danas, odnosno u vrijeme COVID-19 pandemije koja je svirke i glazbeni angažman svela na minimum. Imat ćemo priliku i pogledati snimku koncerta zagrebačkog psychedelic breakbeat punk benda Discohernia. 

Dnevni boravak Rojca za drugo izdanje Videodruma donosi priču o premijeri radio predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“. Ovaj kazališno–radijski dijalog se sastoji od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka). U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić. Pulska publika prva je vidjela predstavu o kojoj danas „bruji“ cijela regija. Prvu izvedbu radio predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“ producirali su Radio Teatar i Radio Rojc.

Za drugi Videodrum iz Beograda stiže priča o situaciji sa zgradom BIGZ-a, tačnije o njenim doskorošanjim stanarima. Kako je zgrada prodata par stotina muzičara, na desetine umetnika, skejtera, raznih drugih kreativaca ostali su bez prostora za rad. Kako teku dogovori sa Gradom pričaju nam muzičari i umetnici iz novoosnovanog udruženja Beogradska alternativna scena na čelu sa Borisom Vlastelicom iz benda Repetitor. Takođe, Marko ispred Hali Gali kompilacije priča kakvo je stanje na sceni trenutno. Također, iz Beograda stiže i priča o novoj pojavi na sceni: Azza i Kapale, koji na zanimljiv način daje svoje viđenje starih kafanskih pesama. Također, tu je još jedna svježa stvar u vidu sastava Roza.

RSS 2.0 | trackback