Vlada Divljan – čovjek kojeg smo svi voljeli

Radio Rojc

Objavljeno 04.12.2019. pod Kultura

Scenarist i redatelj Mladen Matičević snimio je dokumentarni film o preminulom glazbeniku i frontmenu grupe VIS Idoli, nazvan Nebeska tema. Osim njega, ekipu filma čine direktor fotografije Boris Poljak, izvršna producentica Milena Džambasović, direktorica filma Nađa Lapčević, producent za Starhill – Aleksandar Pavlić, scenografkinje Jovana Cvetković i Jelena Sopić, montažer Dejan Urošević, dizajn zvuka – Aleksandar Protić, kostimografkinja Ivana Ivić i Maša Nešković, pomoćnik režije.

Osim tradicionalnog narativa o životu i umjetničkom radu Divljana, specifičnost ovoga filma je što u njemu drugi poznati autori s postjugoslavenskog područja izvode Divljanove pjesme. Na taj je način Matičević s jedne strane htio pokazati povijesnu ulogu koju je Divljan imao u jugoslavenskoj glazbi i društvu, a s druge, mnogo važnije strane, redatelj je htio saznati tko je bio taj čovjek kojeg smo svi voljeli. Film je prikazivan u kinima diljem Srbije, Hrvatske i mnogih drugih država, a slijedi mu i prekooceanska turneja. Samo u Beogradu igrao je neprekidno 120 dana, što je apsolutni rekord ne samo za dokumentarne, nego i igrane filmove. Reakcije publike su svugdje emotivne, što samo pokazuje što je Vlada Divljan značio svojim fanovima.

Sam film financiran je crowdfoundingom preko Indiegogo kampanje u kojoj su stotine donirale manje svote novaca, što je omogućilo završavanje filma. Matičević naglašava kako su takve vrste kampanja najčešće emotivne, te da ljudi financiraju projekte koji im nešto znače i za koje žele da uspiju, što samo potvrđuje važnost i veličinu Vlade Divljana.

Film će biti prikazan u Dnevnom boravku Rojca u srijedu, 4. prosinca, u 18 sati.

Pripremila: Anita Buhin

RSS 2.0 | trackback