Bandscout #22: Noviteti, podsetnici i dupli standardi

Radio Rojc

Objavljeno 11.01.2021. pod Podcast

Novo izdanje muzičke emisije Bandscout predstavilo je nove singlove iz regiona i sa britanske scene, podsetilo na muzičare koji su obeležili proteklu godinu, ali i ukazalo na neke društvene probleme koji su u muzici artikulisani na specifičan način, znatno drugačiji od svakodnevnog političkog govora.

Kantautorka Stoberiz predstavila je svoj novi singl Posle svega, nastao u saradnji sa još jednim važnim imenom na novosadskoj muzičkoj sceni, Davidom Aksamitom. Iza imena Stroberiz stoji cura koja je godinama bila koncertno aktivna, tražila i artikulisala svoj izraz, upoznala publiku i publika nju, a posebno je vole u Mađarskoj.

Beogradski bend Autopark, otkako je prestao biti koncertno aktivan, svake godine, poslednjeg dana u godini, objavi jedan singl. U međuvremenu su se vratili svirkama, ali i dalje održavaju ovu tradiciju, pa je tako 31.12.2020. objavljena pesma Ova zemlja te ne voli, u saradnji sa Sick MC.

Iz rubrike “slali ste nam vaše pesme, a mi smo ih slušali i odabrali” izdvajamo nobru ft Matt ShaftOd 1 do 100. Nobru je Bruno Vučko, osamnaestogodišnjak iz Vinkovaca, koji je u 2020. objavio čak jedanaest demo pesama na svom Youtube kanalu, snimljenih u improvizovanom kućnom studiju. Ubrzo ga je putem Instagrama primetio Matt Shaft te su snimili kvalitetniju verziju ove pesme u njegovom studiju.

Užu selekciju britanskih bendova ovoga puta prošao je jedino mauv, čija nova pesma Pillowtalk neosporno podseća na čuvenu Doorman (slowthai). Ipak, to je donekle razumljivo, jer je mauv naslednk Brexit punka kojeg je pokrenuo upravo slowthai.

U skladu sa trenutnim dešavanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, koja su uperila svetlo i u duple standarde prema položaju Afroamerikanaca u toj zemlji, podsetili smo se albuma Kiwanuka Michaela Kiwanuke. On o ovoj temi ne govori sa besom, kako što je očekivano, već sa duboko ukorenjenim bolom i sa svešću da se nepravda svakodnevno dešava potpuno nasumično: And you get by tonight / And you will fly tonight

Novi EP predstavio je savremeni R&B muzičar sa Jamajke Masego, a pesma koja se u startu izdvojila zbog melodičnog refrena jeste Mystery Woman, u saradnji sa Don Toliverom.

Podsetili smo se i nekih regionalnih imena koja su obeležila proteklu godinu i od kojih se dosta očekuje u tekućoj, a to su nekud, Rogi, Gazorpazorp.

Plejlista:

nekud – pull
Stroberiz ft David Aksamit – Posle svega
Autopark – Ova zemlja te ne voli
Rogi – Ploče
Michael Kiwanuka – Piano Joint (Intro)
Michael Kiwanuka – Piano Joint (This Kind of Love)
Masego ft Don Toliver – Mystery Woman
mauv – pillow talk
nobru ft Matt Shaft – od 1 do 100
Gazorpazorp – Outro

Autorka: Marija Stojadinović

Ilustracija: Persepolis (2007)

Oznake:

RSS 2.0 | trackback