Demogogija #9: Za kvalitetan popis lektira trebalo bi pitati djecu

Radio Rojc

Objavljeno 03.03.2019. pod Podcast

U devetoj Demogogiji govorili smo o navikama čitanja kod mladih, ali i znaju li koja je uloga lektira u školama. Odgovore na pitanja dala nam je gošća Dragica Pršo, knjižničarka savjetnica.

Srednjoškolci smatraju kako je čitanje važno jer njima proširujemo vokabular i bolje shvaćamo vremensko razdoblje u kojem je knjiga pisana. Htjeli bi čitati knjige koje ih zapravo zanimaju, ali zbog lektira ne stižu. Dakle, naglašavaju važnost čitateljske pismenosti, ali većini ne odgovaraju djela koja moraju čitati ni kako se njima pristupa – žele čitati suvremenije naslove i autore. Za zadovoljavajuću je ocjenu dovoljno samo pročitati sažetak na internetu, a matura ih, kažu, ne brine. “Većina je lektira nepotrebna, ne razumijemo što čitamo, a ne mogu vam reći ni zašto su bitne”.

Knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika Dragica Pršo primjećuje da djeca čitaju zbog ocjene, a trebala bi iz užitka. Čuli smo razna mišljenja o sveprisutnoj temi novog kurikula, njegovih nedostataka i mogućim alternativama. “Za kvalitetan popis lektira bi trebalo pitati djecu, a to najbolje rade učitelji i knjižničari.” – kaže Dragica Pršo.

Autorice: Noemi Legović i Andrea Lukanović

Demogogiju slušajte svakog četvrtak od 17 sati na Radio Rojcu. Arhivu emisija pronađie na mixcloudu.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback