Marginalne grupe najugroženije su u Americi

Radio Rojc

Objavljeno 20.04.2020. pod Podcast

Gošća nedjeljne “Čajanke s Anitom Buhin” bila je Ana Sekulić koja živi u New Jerseyu i radi kao asistentica na Princeton Sveučilištu. Ona objašnjava da redovno prati što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama povodom koronavirusa, ali do te mjere da ne bude pod stresom.

“Na početku nisam to toliko pratila i kad hoću da se sjetim kako je počelo, sve mi je u magli. Bila je prva polovina trećeg mjeseca kad je baš udarilo i kad se meni konkretno život promijenio. Amerika je specifična po tome što nema jedan epicentar nego je sve raštrkano i kad je došlo u New York, onda je to stvarno počelo.”

Još jedna od specifičnosti američkog zdravstvenog sustava jeste da je privatiziran što je utjecalo da i oni koji sumnjaju da imaju koronavirus, izbjegavaju otići doktoru.

“Znam primjere ljudi koji su se osjećali loše i sumnjali su da imaju virus, ali bilo je nemoguće nekog uvjeriti da ti stvarno imaš virus i da bi bila dobra ideja da te neko testira, Vremenom se i to lagano promijenilo. Veći problem od toga je razmišljanje – ok, imaš koronu, testiranje ti je dostupno, ali kako ćeš onda ići u bolnicu i tko će sve to platit.”

Nakon više od desetljeće života u Americi Ana kaže da živjeti tamo nije lako.

“Teško je živjeti u Americi. Na filmovima sve djeluje fensi, ali da nemam tu potporu fakulteta bilo bi užasno teško. Biti u Americi bez posla, a da nisi bijelac svakodnevna je borba. To se danas najviše vidi po bolnicama. Sve više statistika pokazuje da su mnogostruko više pogođene različite latino ili native zajednice i vidi se nepostojanje osnovne zdravstvene zaštite.”

Kaže da je Princeton sva predavanja prebacio na Zoom platformu, te da, pošto je knjižnica zatvorena, studenti se rukovode principom: tko ima knjige doma – ima, tko nema – nema.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback