MIRAMIDA #24 Cjepivo protiv fašizma

Radio Rojc

Objavljeno 02.05.2020. pod Komentar, Podcast

Spomenuti cjepivo, vakcinu, u doba pandemije je govoriti o lijeku, nadi, rješenju muka. Traga se za cjepivom kojim bi stekli imunitet na koronavirus koji uzrokuje Covid 19, to znamo. Prilika je to da se podsjetimo kako je pojam cijepljenje udomaćen u jeziku. „Ona je cijepljena.“ – kažemo za osobu koju nešto ne dira, ne tangira.

Virusa ima raznih, tako da je i namjerno rušenje softvera, kompjuterskih programa, nazvano po njima. Imati virus na računalu nije dobra vijest. Imati virus u društvu, po toj logici isto nije dobra vijest. Što mislite? Neki će reći, naravno da nije, drugi će reći ovisi da li je virus opasan ili nije. Virus fašizma na primjer ? Što s njim ?

Možda nam sva ova situacija s pandemijom u kojoj živimo, u njoj smo, tako da nam nije pred nosom, nego je naš nos u njoj, pomogne riješiti tu, možda i najstariju boljku naše države.  Što s virusom fašizma?

Ne govorim samo o pozdravu „Za dom spremni“ iako to i ne može biti pozdrav u doslovnom značenju riječi – poželjeti zdravlje. On ne želi svima zdravlje, konkretno ne onima koji su stradavali, zakonski, legalno, dok je taj pozdrav bio na vlasti. Nikako dobro zdravlje Srbima, Židovima, Ciganima, komunistima, nepoćudnim Hrvatima koji ne poštuju takav poredak. No pozdrav ili izričaj, je ipak samo manifestacija, ona njeguje fašizam no ne proizvodi ga, bar ne izravno.

Dok su nam sve snage uprte na sprečavanje širenja koronavirusa, zaustavljanje zaraze, prekidanje lanca prenošenja, izolaciju, nije li sad najbolje vrijeme zapitati se – zar samo protiv korone?

Stvarno, što je s drugim virusima ?

Ne bih danas niti govorio o virusu ustaštva, dakle fašizma, da nam nije predsjednik Republike demonstrirao kako treba sa svim zloćudnim virusima jednako. Prepoznati ga, upozoriti na njega i poduzeti ono što će taj čas spriječiti štetu. Šteta za ljude od korone je bolest, patnja, možda i smrt. Šteta za sustav od korone je opterećenje bolnica, troškovi, udar na one najranjivije. Šteta od virusa fašizma za sustav je izjednačavanje države s fašizmom. Mogao je Predsjednik i odglumiti da nije vidio provokaciju, to naime svi rade od naših političara. Time zapravo pomiluju virus, nahrane ga, jer mu svojom pasivnošću poručuju, ostani tu, nemam ništa protiv tebe, u redu je, ne boj se. Ako te ja ne vidim, neće ni drugi, neće ti nitko ništa.

Mogao je da, Predsjednik odglumiti, ali nije. Kao u bajci gdje dijete poviče „Car je gol““, ovdje je , simbolički rečeno Car viknuo „ Ovdje je fašizam!“, baš kada su se svi ostali pretvarali da nije.

Kao i kod Covida 19 sada kreće potpuno ista priča, koliko je zarazan, je li kao prehlada (društvena!) ili čak niti to, kako se prenosi, nije li sve to izmišljotina, tko ga je proizveo. Stvara se i stvorit će se sve više veliki šum, buka govorenja, pisanja, komentiranja svega osim onoga jedino bitnog – ukazivanja na opasnost tog virusa za sve nas, uključujući i državu samu.

Kao što je Covid19 samo u SAD-u potaknuo ne 16  kako sam jučer rekao već nažalost više od 30 milijuna otpuštanja, tako i virus ustaštva ništa dobroga ne može donijeti hrvatskom društvu.

Fašizam je isto što i napad stranog tijela virusa na zdravu osobu, usisava sokove, slabi organizam, iskorištava ga, baca na koljena. Navodno slavi jake, ispravne, zdrave, slavnu prošlost, navodno da, mora imati atraktivno pakiranje, lakše se širi. Nećemo valjda za ustaštvo otvoreno priznati da je najteža bolest koja je ikada zahvatila nama najdraže nacionalno biće – Hrvatsko.

Jučer smo prvi put, nakon dugo vremena, vidjeli cjepivo za taj zloćudni virus.

Što je odlična vijest za svakoga. Osim protivnika cijepljenja, a njih nam ne fali.

Goran Božičević

Foto: unsplash-logoChris Boese
RSS 2.0 | trackback