PROCES #30 Osamnaest ponosnih godina

Radio Rojc

Objavljeno 07.06.2019. pod Podcast

Od danas više nema povratka u tišinu. Od danas prestajemo biti nevidljivi. Uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava“, dio je govora Damira Hršaka na prvoj hrvatskoj povorci ponosa Gay Pride Zagreb 2002. Unatoč organizacijskim problemima i reakcijama javnosti, zagrebačka povorka održala je kontinuitet punih 18 godina.
Osamnaesta povorka ponosa održat će se u subotu 8. lipnja u Zagrebu. Tim povodom razgovarali smo s Dorijom Jukić, programskom koordinatoricom iz Zagreb Pride-a. U fokusu ovogodišnje povorke mlade su osobe koje se želi osnažiti za aktivno sudjelovanje u poticanju na promjene u društvu.
Bez obzira koliko su pozitivni pomaci vidljivi, i dalje je prisutna diskriminacija i nasilje, transfobija, bifobija i homofobija. I dalje zločini iz mržnje prolaze nekažnjeno. Želimo poslati poruku da ne želimo da naša svakodnevica bude obojana mržnjom.
Za slušatelje Radio Rojca pripremili smo i povijesni pregled važnih događaja koji su prethodili povorkama ponosa u Hrvatskoj i svijetu.  

Autori: Ana Bačić, Ivana Vojnić Vratarić, Boris Pein i Jan Franjul

RSS 2.0 | trackback