Proces#8: Živi pozitivan život – saznaj svoj HIV status

Radio Rojc

Objavljeno 01.12.2018. pod Podcast

U osmom Procesu predstavili smo rad udruge Iskorak i razgovarali o HIV-u.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1.12. a ovogodišnji moto Dana je „Živi pozitivan život – saznaj svoj HIV status“.
U emisiji smo telefonski razgovarali sa Zoranom Dominkovićem, članom udruge Iskorak, koji nam je pričao o ciljevima i prošlim i sadašnjim aktivnostima udruge te nam predstavio projekt Europski dan testiranja koji omogućuje brzo, besplatno i anonimno testiranje na HIV i sifilis u četiri hrvatska grada.

U studiju nam se pridružila dr. Jasna Valić, epidemiologinja pulskog Centra za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV. S doktoricom smo razgovarali o načinima prijenosa virusa, rizičnim ponašanjima i važnosti prevencije. Dr. Valić je naglasila višestruku korist saznavanja HIV statusa koje omogućuje pravovremeno liječenje, čime se omogućava normalan rad i život HIV pozitivnih osoba i sprječava širenje virusa na druge ljude.

U Puli se možete anonimno i besplatno testirati u Zavodu za javno zdravstvo ponedjeljkom i srijedom od 15 do 17 sati te svake prve subote u mjesecu od 8 do 12 sati.

Proces slušajte svake srijede od 17 do 18 sati na Radio Rojcu.

Autori: Ana Bačić, Ivana Vojnić Vratarić, Boris Pein i Jan Franjul

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback