Prostor #80

Radio Rojc

Objavljeno 05.07.2021. pod Kultura, Podcast

Rovinjske Mijene u Puli, Igor Zenzeović u zagrebačkom Zagrljaju

Uz glazbu beogradskog benda Koikoi i njiov prvi album Pozivi u stranuPJ Harvey s demo snimka za album Uh Huh Her te elektronskog dua The Grid koji su novi album Leviathan snimili s Robertom Frippom započinje 80. po redu Prostor. Dakako, glazba sa navedenih albuma proseže se kroz cijelu emisiju, a tu je i opet pokoji pogled u glazbenu povijest, s J.B. Lenoirom i Billie Holyday.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre do konca srpnja otvorena je izložba Mijene/Maree/Tides o rovinjskom likovnom krugu koji je od kraja drugog svjetskog rata Rovinj obojio u protpuno novi ton. Izložba Mijene – o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja grada Rovinja, kako kaže Tajana Ujčić, ravnateljica istog, nastala je u znaku međumuzejske suradnje sa zajedničkim ciljem da se istraži, valorizira, rasvijetli i prezentira iznimno značajno poglavlje likovnosti koje je ostavilo dubok trag na cjelokupnu povijest umjetnosti istarskog poluotoka nadilazeći regionalni pa i nacionalni kontekst. Izložbom su okupljena probrana dijela 61 autora koji su djelovali u tzv. Rovinjskoj umjetničkoj koloniji, a kroz iznimno zanilji pa i edukativan postav subotom u MSU Istre zainteresirano pučanstvo stručno vodi kustosica Elizabeta Rogović.

Trinaesto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa Festival Perforacije, 2021., projekt udruge Domino, od 29.lipnja do 3.srpnja održao se u Zagrebu, a festivalski će se program, tijekom srpnja, u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, odvijati i u Dubrovniku, Koprivnici, Rijeci i Zadru. Na programu ovogodišnjih Perforacijama bili brojne su kazališne izvedbe, razgovori s umjetnicima, radionice, umjetnički izlet u park prirode, urban safari, ali i već tradicionalna Noć performansa koji se održao 2. srpnja.

U eter Radio Rojca javila se producentica Festivala Koraljka Begović koja je na upit da može birati samo jedan od ponuđenih programa, izabrala predstavu redatelja Zlatka Pakovića, Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo koju je odigrana u petak, 2. 7. u kazalištu Kerempuh, kada je započela i turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid.

Igor Zenzerović i Dora Brkarić: Studija jednog zagrljaja. foto: Hrvoje Bogojević

Noći performansa na različitim zagrebačkim lokacijama u nastupili su odabrani umjetnici Nikolina Majdak, Mirjana ĐanBožidar Katić Igor Zenzerović koji su sudjelovali edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković.

Igor Zenzerović: Solakalski tarot. Foto: Dragana Stanić Lalić

Nakon nedavnog nastupa na dvodnevnom 2. Pula Art Experience s performansom gatanja Sokalski tarot, Zanzerović je nepuni tjedan kasnije uspješno nastupio na zagrebačkom Cvjetnom trgu s preformansom Studija jednog zagrljaja u trajanju od 23 sata i 59 minuta. Autor je nakon uvoda u svoj  Sokalski tarot u Prostru govorio o oba svoja najnovija performansa, ali performansku kao takvom.

Iz galerije HDD-a (Hrvatsko dizajnersko društvo)  javio se Marko Golub te predstavio ondašnju izložbu na izmaku [BLOK]: PROBOJ KROZ NEMOGUĆE / DIZAJN 2001. – 2021. koja predstavlja 20 godina iznimno produktivne sinergije dizajna i nezavisne kulture na primjeru suradnje kustoskog kolektiva [BLOK] s grafičkim dizajnerima i dizajnericama različitih autorskih jezika, pristupa i generacija. Ujedno je Golub najavio i posljednju izložbu pred ljetnu pauzu galerije HDD, “NEDELJKO DRAGIĆ & TUPKO: Život u četiri sličice”, inače drugu ovogodišnja Dragićeva izložba u istoj galeriji.

Na koncu uz odabrani poziv iz mnoštva podrški i poziva na Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – VRUJA,  odabrali smo onaj Siniše Labrovića: https://youtu.be/iVcoxsWyQzQ

Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback