Prostor #81

Radio Rojc

Objavljeno 12.07.2021. pod Podcast

Evelina Rudan i Smiljko opet nagrađeni, Jadranska animacija na putu prema Francuskoj?

81. izdanje emisije Prostor donosi razgovore s Evelinom Rudan, pjesnikinjom ovjenčanom s četiri najvažnije hrvatske pjesničke nagrade za zbirku Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)  te s Draškom Ivezićem, osnivačem, producentom i autorom u nezavisnom studiju Jadranska animacija.

Nakon uvodnog slušanja Ujevićevog Odlaska u izvedbi Arsena Dedića, s albuma iz 1980. godine Pjevam pjesnike, u Prostoru se slušao razgovor s Evelinom Rudan, dobitnice nagrada “Fran Galović”, nagrade Ivan Goran Kovačić”, nagrade HAZU-a, anticipirajući tako i posljednju nagradu Evelini Rudan za pjesničku zbirku na čakavštini Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove) u izdanju nakladničke uće Fraktura, koju je pjesnikinja primila dva sata nakon emisije u Vrgorcu, rodnom mjestu Tina Ujevića, dakako riječ je o pjesničkoj nagradi “Tin Ujević”. Rudan je govorila o navedenoj zbirci te je i čitala iz nje, no govorila je i o čakavštini, njezinom mjestu unutar hrvatskog jezika i književnosti te o svojim uzorima, putevima i razlozima pisanja u materinjem dijalektu.

Iz studija Adriatic Animation u sklopu programa nedavnog obilježavanja desetogodišnjice Zadruge Praksa mogli u Puli pogledati dva novija filma: Sve te senzacije u mom trbuhu, u režiji Marka Dješke iz 2020. godine i  Toomas iza doline divljih vukova u režiji Chintis Lundgren iz 2019. godine. Osnivač, producent, umjetnički savjetnik, autor, pa i animator u ovom nezavisnom studiju, Draško Ivezić govori o projektima Jadranske Animacije te načinima na koji ona dolazi i surađuje s drugim autorima, realizira animirane filmove, a nerijetko i dobiva nagrade za iste, ali i o njegovom odlasku u Francusku. Upravo je dana kada je u Puli prvi put prikazan navedeni Dješkov film o prolasku kroz iskustvo tranzicije iz muškog u ženski rod i spol, u kojem nositeljica priče, Matia pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem, bio proglašen najboljim filmom po ocijeni žirija na 14. Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS), a koliko je svjež i bitan, i to ne samo za ovdašnje podneblje, zasigurno će pokazati prikazivanja koje je su pred njim.  

Do kraja 81. Prostora slušali smo glazbu Bobbyja Gillespiea i Jehnny Beth s njihovog recentnog albuma Utopian Ashesbeninski Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou te bendove Circle JerksPankrtiAdolescents, ali i istog dana emitiranja ovog izdanja preminule Raffaelle Carrà.

RSS 2.0 | trackback