Prostor #82

Radio Rojc

Objavljeno 19.07.2021. pod Podcast

Od grafita i stiha, do tona i natrag.

U pulskoj galeriji HUIU, Grafitne crteže izlaže Dominik Vuković, ilustrator koji o svojim radovima i radu kaže: “Sjećanje na odrastanje primarna je ideja u seriji grafitnih crteža. To je rad u nastajanju koji se nastavlja na prethodnu seriju crteža rađenih crvenim tušem pod nazivom Hahari i žabe. Pozivanje na djetinjstvo moglo bi biti zajedničko za obe serije, iako su crveni crteži više istraživanje zajedničkih uspomena koje smo svi imali kao djeca. Nova je serija autobiografske naravi i istodobno se nadam da nije subjektivna u smislu predstavljanja samog sebe. Mogao bih reći da želim dati neku vrstu počasti stvarima kojih se sjećam ili situacijama koje utječu na odrastanje. To su više crtice iz života koje su istovremeno neka vrsta nekonvencionalnog autoportreta i motiva koji se mogu promatrati izvan konteksta. Zasad u procesu crtanja ovih radova za koje nemam definiran krajnji plan ovo objašnjenje je najbolje što imam. Grafit koji koristim u procesu pokušavam izraziti na što više načina. Inspiriran sam bio crtežima Davora Vrankića i to najviše time što na jako bogat način koristi olovku (tehničku olovku). Grafit sam po sebi dolazi u mnogo oblika i slično kao i s Haharima i crvenom bojom istražujem što sve i kako se sve mogu izraziti jednim materijalom. Kao crtač i slikar zainteresiran sam za likovne tehnike i istraživanju istih dajem veliku važnost, skoro kao i narativnom dijelu slike…”

U Savičenti u Mediteranskom plesnom centru, 6. srpnja  Petra Chefi i Petra Valentić imale su premijeru plesne predstave Parte Parte. Predstavom kojom njemu autorice sagledavaju i istražuju prostor uspostavljen između sadašnjeg trenutka te trenutaka koji su oblikovali njihova tijela i duh mimo pažnje i svijesti, plesačice i koreografkinje oduševile su publiku, iznjevši pred nju zaokružen rad, u svim segmentima postojanog kazališnog izraza. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, glazbu Miro Manojlović, a oblikovanje svjetla Anton Modrušan.

foto: Igor Dražić: Parte Parte

U Apoteci se 10. srpnja održala izložba, odnosno prezentacija radova nastalih u ljetnoj školi Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Grožnjan, 3. – 11. srpnja 2021. Lica heroja i nalìčje bogova: od staroslavenske mitologije do superheroja i distopijskih antiheroja. Predavanja je izvodio izv. prof. dr. sc. Josip Zanki a obuhvaćala su prikaz i analizu konstrukta heroja u dijakronijskom nizu od staroslavenske mitologije, preko kršćanske ikonografije svetaca, heroja socijalističkog rada do superheroja i antiheroja. Praktičnu nastavu izvodio je doc. dr. art. Ivan Fijolić, a obuhvaćala je mentorski rad na kreiranju objekata, piktoplastike, skulpture i video radova temeljenih na dekonstrukciji simbola, upisivanju značenja i ikonografiji heroja u kontekstu društvenog sjećanja. U Prostoru slušamo razgovor s Zankijem i Fijolićem, koji su zajedno vodili i terenski, a koji se zasnivao na prikupljanju umjetničko-istraživačke i etnografske građe na različitim lokacijama unutar Istre, kao što su rt Kamenjak, Zbirka relikvija u Vodnjanu, Dvigrad, Mitska staza na Učki, Labin, Raša, Beram i Centar Karlo Rojc u Puli. Unutar terenskog rada u Beramu performativno predavanje i vodstvo održao je Vladimir Gudac, OPG. U Apoteci, u Vodnjanu, prezentirani su radovi studenata i studentica Mare Nola, Lare Ane Kulenović, Luke Tomića, Ante Dujmovića, Lane Zubović, Bartola Galovića, Ane Marković, Antuna Sekulića, Helene Birin, Jelene Bogdanić i Luke Vrdoljaka. Kao posebni dio programa prikazan je video rad Škrapa diplomantice Akademije likovnih umjetnosti, pulske umjetnice Josipe Škrapić.

foto: Igor Dražić: Lica heroja i nalìčje bogova: od staroslavenske mitologije do superheroja i distopijskih antiheroja. 

Kao malen ulog u propagiranje tehničke kulture i gospodarstva, razgovorom s Mašom Mihelić, snimljenim uoči porinuća broda Mali Brijun, u brodogradilištu Tehnomont u Puli, 30. lipnja 2021., najavili smo i gust program Teatra Ulysses na Brijunima, odnosno u tvrđavi Minor na malom Brijunu.

U emisiju telefonom se javio Dražen Kokanović i najavio program 3. Backstage Live Pula festivala, a nakon toga je u samom studiju godtovao Blagoja Borislav Pešić, autor fortomonografije Long Play Book, odnosno izložbe u novootvorenoj pulskoj Rock galeriji gdje su izložene fotografije 10 predstavnika pulskog rocka. Prateći sudjelovanje posljednje dvojice, Igor Dražić je odabrao za 83. izdanje Prostora, između ostalog, i album Ona Thane Alexe te pulske Messerschmitte.

Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback