Prostor #83

Radio Rojc

Objavljeno 28.07.2021. pod Podcast

Na motovunskom brdu Festival, podno pulskog Kaštela Cinemaniac i Fotokemika

U 83. Prostoru emitiran je razgovor sa Sivesterom Kolbasom o njegovoj izložbi u pusloj galeriji Makina, Fotokemika i ja, za koju autor, između ostalog piše: “Kvaliteta fotografske reprodukcije varira, neke su snimke briljantne, a neke snažno obilježene propadanjem emulzije.  Na fotopapiru nađenom u tvornici, uz stručnu pomoć laboranta Ivice Ice Majdaka, napravljena su velika povećanja. Povećavali smo snimke s korektnih negativa i s onih koji imaju vidljivu grešku. I jedne i druge negative povećavali smo i na ispravne, kvalitetne fotopapire, ali i na one s greškom. Svaka povećana fotografija tako je postala unikatna. Sad ih moram reproducirati da bih dobio negativ koji se može umnožiti… Ali ako se i dalje koristim prestarjelim fotomaterijalima, pitanje je hoće li nastala reprodukcija biti referentna ili ću tako ponovno dobiti original. Ovakav postupak nudi beskonačan niz varijacija umjetničke upotrebe starenja materijala, što mi je jako zanimljivo. Barem dok traje ta igra, sjećanje na moju fotografsku mladost još je živo. A i na Fotokemiku!”

Silvestar Kolbas

Prvo ovoljetno izdanje Kina Katarina održao se 14. srpnja, tri dana prije početka 68. Pulskog filmskog festivala, u neposrednoj blizini tzv. najvećeg kina pod zvijezdama, pulske Arene, na krovnoj terasi Doma antifašista u Emovoj ulici. Multimedijska umjetnica Katerina Duda bila je uvodničarka pred gledanje projekcije filma Le MeraviglieAlice Rohrwacher, koji je osvojio Grand Prix 2014. na festivalu u Cannesu. Osim o Čudima, Duda je za Prostor govorila i o svojim dokumentarnim filmskim radovima, Rezidba i Strujanja koja smo imali prilike vidjeti i u sklopu prošlogodišnjeg Cinemaniaca, popratnog programa PFF-a, ali i o projektima na kojima sada radi.

Katarina Duda – Strujanja

O dvadestogodišnjici popratnog programa Pulskog filmskog festivala, Cinemaniac > Milsiti film, govorila je njegova autorica i kustosica Branka Benčić. U organizaciji Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u Gradskoj galeriji Pula – zbirka Antun Motika predstavljena je ova višegodišnja istraživačka platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti njihove dispozitive. Izložba je zamišljena kao dokumentacijska izložba koja usmjerava pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija, poput istraživanja baštine alternativnog, eksperimentalnog i amaterskog filma i video umjetnosti 60-ih i 70-ih u SFRJ kroz pogled na pulski festival MAFAF i Motovunski video susret 1976Muzeja pronađenog filma koji je ukazao na “sjećanje filma” i emancipacijski potencijal found footagea, ali i novijih radova suvremenih video autora.

Milena Zajović

83. Prostor zaključen je gostovanjem Milene zajović selektorice programa Motovun film festivala koja je najavila Festival koji započinje 27. srpnja talijanskim dokumentarcem Lovci na tartufe, a završava 31. srpnja. U pet će festivalskih dana biti prikazano više od sto filmova, a Zajović među njima izdvaja najprovokativniji od njih, film Užitakšvedske redateljice Ninje Thyberg te hrvatsku premijeru dokumentarca redatelja Srđana Kovačevića, Tvornice radnicima o tvornici ITAS u Ivancu koju su 2005. zauzeli njezini radnici koji njome upravljaju i danas.

Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback