Virus kao da je zaledio život

Radio Rojc

Objavljeno 13.04.2020. pod Podcast

Gošća današnje “Čajanke s Anitom Buhin” je povjesničarka Francesca Rolandi iz Milana. Ona kaže da, iako na nacionalnoj razini broj novooboljelih opada, izgleda da u nekim dijelovima, pa i u Milanu, raste.

“Sve se potpuno promijenilo otkad je ovo počelo, ulice su relativno puste. Mislim da su ljudi umorni pa manje poštuju mjere nego što je bilo na početku ili su se već navikli na ovu situaciju. Kao da je virus zaledio život.”

Francisca je kumulativno provela 45 dana u karanteni.

“Više puta sam mijenjala svoje planove i sad ih više ni nemam. Bilo je stresno u početku, svi smo se nadali da će to trajati mnogo kraće. S vremenom je postalo očigledno da neće brzo proći. Trebalo je ljudima dosta vremena, ali mislim da je tako u svakoj državi.”

Iz perspektive povjesničarke i novinarke, kaže da je teško imati ikakve prognoze za budućnost.

“Prvo moramo izaći iz vanredne situacije, pa ćemo ocijeniti kolike su štete. Ono što smo vidjeli je da je Italija bila krhka. Na sjeveru ima mnogo ugroženih kategorija, što nismo očekivali. Najpogođeniji će biti ti dijelovi Italije koji su baš živjeli od turizma, što je veliki problem i za Hrvatsku. Sve je upitno u ovom trenutku.”

Ipak, primjećuje da se međunarodni odnos prema pojedinim državama promijenio.

“Ova situacija na žalost doprinijeti će anti EU diskursu. Ono što je iza svih tih humanitarnih projekata je ono što mene zanima. Neke zemlje poput Rusije i Kine su dobile neku višu podršku zbog toga i zbog nedostatka podrške od EU. Sve se vrti oko međunarodne ravnoteže.”

Kaže da dane provodi uz čitanje vijesti, onlajn druženje sa prijateljima, te da nema mnogo koncentracije dok radi u ovim uvjetima. Međutim, kako dodaje, smirila se kada je prihvatila činjenicu da će trenutačna situacija dugo trajati.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback