R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #20

Radio Rojc

Objavljeno 14.08.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C. „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnosti i zbivanja u Društvenom centru Rojc te razgovore sa ljudima i udrugama koje djeluju u njemu.

U 20. epizodi emisije predstavljene su nove aktivnosti udruge Seasplash koja već dugi niz godina raznim programima i događajima obogaćuje kulturni program i sadržaj lokalne zajednice.

Uz Seasplash festival, Outlook, Dimensions te neke nove aktivnosti koje se odnose na rad u novotvorenom glazbenom studiju Kluba Kotač, jedan od prepoznatljivih produkta udruge Seasplash je i „Seasplash platforma“. Ove godine, platforma obilježava svoju 15. godišnjicu postojanja, a u sklopu nje redovno se održava i „Edusplash“, besplatna edukacijska i razvojna platforma s ciljem osposobljavanja mladih i kreativnih pojedinaca te stvaranja kvalificiranog kadra za rad na području nezavisne kulture i umjetnosti.

U platformi  su okupljeni mnogobrojni umjetnici, kulturnjaci i stručnjaci, a opseg edukacija sežu od audio produkcije pa sve do VJ – inga i radionica scenografije.

Jedna od tih radionica, svakako je i ona digitalne fotografije koju već nekoliko godina vodi pulski fotograf Daniel Kiršić, a na njoj će polaznici moći naučiti osnove digitalne fotografije, od usvajanja onih osnovnih pojmova fotografiranja, kadriranja te rada na terenu, najčešće na koncertima i programima Seasplasha.

U kontekstu lokalne scene, svakako treba istaknuti i udrugu Monte Paradiso koja već skoro puna tri desetljeća neumorno djeluje i stvara u području alternativne i punk subkulture. Posljednje dvije godine bile su posebno izazovne za ekipu iz Paradisa, ponajviše zbog prilagođavanja i funkcioniranja u uvjetima pandemije koja se odrazila na razne događaje i manifestacije u njihovoj radionici. Jedna od tih manifestacija, svakako je i tradicionalni Monte Paradiso festival koji je unatoč svim preprekama, uspješno odrađen, a nakon posljednjeg koji je održan u kolovozu ove godine, uslijedili su još neki programi u njihovoj organizaciji.

O svemu tome u studiju Radio Rojca govorio je pripadnik mlađe generacije „paradisovaca“ Louis Leon Abdelghani koji se osim toga osvrnuo i na neke druge teme poput stanja na lokalnoj i domaćoj punk sceni, smjenu generacija u udruzi te nove aktivnosti koje Monte Paradiso priprema.

Osim događanja i aktualnosti koje se tiču nezavisne kulturne scene, emisija R.O.J.C. bavi se i društvenom problematikom, a u to svakako spada i problematika koja se odnosi na osobe sa tjelesnim invaliditetom te njihovim položajem u društvu.

Društvo osoba sa tjelesnim invaliditetom Istarske županije (DOSTI JI) već dugi niz godina propitkuje tu problematiku te nesebično djeluje u vidu inkluzije, socijalne uključenosti, socijalizacije te stvaranju boljih uvjeta za osobe sa tjelesnim invaliditeto. Jedna od osjetljivih tema je i pitanje tjelesnih invalida koji se nalaze u trećoj životnoj dobi, a o svim preprekama i izazovima sa kojima se suočavaju govorila je Zuzana Hoti – Radolović iz DOSTI JI.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback