R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #21

Radio Rojc

Objavljeno 21.08.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C. „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnosti i zbivanja u Društvenom centru Rojc te razgovore sa ljudima i udrugama koje djeluju u njemu.

Uz važne teme koje se odnose na rast i razvoj civilnog društva, 21. epizoda emisije donosi priču o novom projektu udruge Metamedij pod nazivom „Mladi na mreži“, namijenjen učenicima srednjih škola čiji je cilj kroz različite programe poticati kreativno i umjetničko stvaralaštvo kod mladih.

U vidu projekta zamišljene su razne edukacije u kojima bi se učenici srednjih škola u Puli, Rovinju, Buzetu i Bujama educirali i prikupljali znanje iz raznih polja novomedijske kulture te na takav način participirali u kreiranju umjetničkih sadržaja za online platforme.

Digitalni alati i razne vještine poput izrade GIF animacija, stickera, kreiranja glazbe, editiranja video sadržaja za online platforme, izrada i obrada art fotografije neke su od aktivnosti koje će se izvoditi u projektu, a uz sve to zamišljene radionice vezane uz gig ekonomiju, medijsku pismenost, fake news itd.

Povodom projekta „Mladi na mreži“ u studiju Radio Rojca gostovala je Ivana Nataša Turković (Udruga Metamedij) koja se uz spomenuti projekt, osvrnula i na neke druge projekte koje udruga trenutno provodi.

Uz priče i događaje koji se vezuju uz zgradu Društvenog centra Rojc, svakako treba istaknuti i one koje se događaju u Skate parku „Rojc“ na kojem svakodnevno možemo vidjeti veliki broj zaljubljenika u skateboarding, bmx ili pak rolanje. 

U kontekstu rolanja svakako treba spomenuti ekipu iz kluba „Broskva“ koja već nekoliko godina aktivno djeluje, iako sami korijeni kluba sežu u početak 1990 – ih godina kada su neki od njegovih članova krenuli izvoditi svoje prve trikove na rolama. 

Zbog raznih životnih okolnosti i privatnih razloga strast prema rolanju stavljena je na pauzu, ali nakon dugo vremena dečki iz kluba vratili su se svojoj prvoj ljubavi. Dečki iz Broskve posjetili su i studio Radio Rojca gdje su ispričali sve o njihovim početcima, nastanku kluba te razne zanimljivosti i anegdote koje se vežu uz njihov rad.

Uz Ivanu Natašu Turković i dečke iz rolerskog kluba Broskva, 21. epizoda emisije R.O.J.C donosi razgovor sa Silvijom Mulaček, dugogodišnjom zaposlenicom Društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Južne Istre u kojem već 18 godina radi kao administratorica.

Kroz razgovor dotaknute su brojne važne teme vezane uz probijanje društvenih barijera te razbijanja stereotipa prema osobama s tjelesnim invaliditetom, a kako i sama boluje od cerebralne paralize, s mnogima od tih barijera suočavala se kroz svoj životni put. 

Svi ti stereotipi kreću još od najranije životne dobi, počevši s nerazumijevanjem najbliže okoline i obitelji, a nastavljaju se i kroz sustav školovanja koji zbog svoje nedovoljne razrađenosti i upitne prilagodbe prema osobama s tjelesnim invaliditetom pokazuje brojne nedostatke.

Osim problematike koja se javlja u ranijoj životnoj dobi, problemi i prepreke javljaju se i u kasnijim životnim situacijama poput zapošljavanja ili pak stvaranja obitelji, no unatoč svim izazovima, Silvija je kroz razgovor navela brojne pozitivne primjere iz vlastitog iskustva s kojima je željela motivirati osobe koje proživljavaju slične situacije kao i ona s posebnim naglaskom ka težnji za svojim željama, i snovima te borbi za pravo na život, slobodu i samostalnost.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.


RSS 2.0 | trackback