R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #26

Radio Rojc

Objavljeno 25.09.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi vam pregled aktualnosti i zbivanja vezanih uz Društveni centar Rojc te priče o ljudima i udrugama koje djeluju u njemu.

26. epizoda emisije predstavila je 20. obljetnicu osnivanja udruge za promicanje kreativnosti Merlin koja se kroz svoj dugogodišnji rad profilirala kao značajan faktor u razvoju civilnog društva i zajednice. 

Obrazovni programi, inkluzija, socijalizacija marginaliziranih društvenih skupina, kreativne radionice, predstave itd. samo su neki od pozitivnih primjera koji se vežu uz dva desetljeća udruge Merlin, a kako inspiracije i volje u njihovim redovima nikada ne fali, predsjednica i osnivačica udruge Sofija Apostolovski u emisiji R.O.J.C. predstavila je rad udruge i neke nove programe kao što su tečajevi krojenja i šivanja ili pak predstava „Kraljeva kći“ koja je nastala radom volontera udruge. 

Uz udrugu Merlin, govorilo se i o atletskom klubu Spektar, profesionalnom sportskom klubu koji već dugi niz godina ostvaruje vrijedne i respektabilne rezultate na raznim sportskim natjecanjima. Glavnu ulogu u ovom klubu imaju osobe sa tjelesnim invaliditetom, a na nedavnom 53. memorijalu Bojana Hrevatina koje se održalo u Ptuju, ekipa iz Spektra okitila se velikim brojem odličja o čemu je govorio gost emisije R.O.J.C Marin Giljanović.

Osim kulture i sporta koje igraju važnu ulogu u mapiranju Društvenog centra Rojc, svakako je važan i onaj dio koji se tiče održivog razvoja i ekologije u kojem definitivno prednjači udruga Zelena Istra

 Jedna od tema koje se posebno izdvaja u tom kontekstu je i problematika velike potrošnje i proizvodnje o čemu su govorile Nina Brnić i Irena Burba, predsjednica udruge Zelena Istra, te se osvrnule na veliku prijetnju koju stvara „hipeprodukcija“ tekstila te konzumacija tzv. „brze mode“.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback