R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #36

Radio Rojc

Objavljeno 04.12.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi vam pregled aktualnosti i zbivanja u  Društvenom centru Rojc te razgovore s ljudima i udrugama koje djeluju u njemu, a o temama važnim za rad i razvoj civilnog društva. U 36. izdanju, gostovali su predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, a predstavljena je i životna priča mladog Moldavca koji već dugi niz godina živi u Puli.

Novi projekt Centra za inkluziju i podršku u zajednici pod nazivom Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga za cilj ima deinstitucionalizaciju ranjivih društvenih skupina te pružanje boljih i kvalitetnijih usluga članovima. U sklopu projekta, organizirati će se i festivali, tematski okrugli stolovi, javne prezentacije i emisije u elektroničkim medijima. U ime Centra, projekt su u emisiji R.O.J.C. predstavili Ozren Catela i Marko Perkov.

Proces deinstitucionalizacije započeo je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća i utjecao je na izmjene zakonodavnog okvira u svrhu razvoja širokog spektra usluga, koji je u konačnici utjecao i na donošenje adekvatnog plana za poboljšanje postojeće situacije. Proces deinstitucionalizacije dugotrajan je i složen te ne znači samo „deintitucionalizirati“ u osobu u doslovnom smislu te riječi, već osigurati sve pretpostavke potrebne za njeno uključivanje u život lokalne zajednice.

Kreativni i inspirativni ljudi oduvijek su stvarali posebni duh Rojca, a jedan od njih je i Serghei Rosca, mladi Moldavac sa pulskom adresom i vedrim duhom, koji stalno traga za novim interesima i aktivnostima. Jedna od njih je i glazba, stoga ga možemo vidjeti u ulozi vokala i frontmana bendova Flo Masters i Rifft. Uz priču o kreativnom stvaralaštvu, govorilo se i o problemima koje je prije nekoliko godina proživljavao sa državnom birokracijom i sustavom te kada mu je kao migrantu prijetio izgon iz Hrvatske. Srećom, čitav slučaj na kraju je imao pozitivan epilog.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback