R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #38

Radio Rojc

Objavljeno 18.12.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi vam pregled aktualnosti i zbivanja u  Društvenom centru Rojc te razgovore s ljudima i udrugama koje djeluju u njemu, a o temama važnim za rad i razvoj civilnog društva. U 38. epizodi emisije, o svojim recentnim aktivnostima govorili su predstavnici udruga Tango Argentino Pula, Sonitus i sportsko–penjački klub OnSight.

Već dugi niz godina, argentinski tango u Društvenom centru Rojc aktivno promovira udruga Tango Argentino Pula. Njihova priča krenula je ranih 2000–ih godina, a kroz svoj dugogodišnji rad, težili su većoj popularizaciji i implementaciji latinskih plesova u lokalnoj zajednici. Nove okolnosti izazvane pandemijom uvelike su poremetile planove udruge, kao i mogućnosti održavanja njihovih regularnih aktivnosti, a uvjeti za organiziranje raznih plesnih tečajeva, plesnih večeri i događaja svedeni su na minimum.

Uz tango i latinske plesove, pričalo se i o sportskom penjanju koje je slušateljima Radio Rojca pobliže predstavio Siniša Hrestak, predsjednik i osnivač sportsko–penjačkog kluba OnSight. Od 2008. godine, kada je klub osnovan, ostvareni su brojni pozitivni rezultati, a u njihovim redovima nalazi se i nekoliko reprezentativaca. Unatoč pozitivnoj klimi u klubu, važnim uspjesima te ogromnoj želji za razvoj i promicanje ovakvog tipa sporta, komunikacija sa nadležnim sportskim instancama nije zadovoljavajuća, a njihov rad često je sveden na puki entuzijazam i improvizaciju.Jedna od reprezentativnijih udruga koje djeluju u Rojcu svakako je Sonitus, čiji su multimedijalni i audiovizualni programi unijeli osvježenje u pulskoj kulturnoj ponudi, a vođa njihovog kreativnog tima, Marko Bolković, osvrnuo se na veliki broj suradnji i evenata koji su realizirali u posljednjih desetak godina. U to svakako treba ubrojiti i poznati festival svjetla Visualia, svojevrsni lokalni brend koji je postao prepoznatljiv i u svjetskim okvirima. Osim Visualie, Bolković se osvrnuo i na neke druge projekte na kojima udruga surađuje, poput Pulske X – ice, poznatog Sa(n)jam knjige u Istri, a predstavio je i nedavni projekt Kaštel lights.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback