R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #45

Radio Rojc

Objavljeno 14.05.2022. pod R.O.J.C.

VALENT HRVATIN

Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada sveprisutna je ali nedovoljno, u široj javnosti prepoznata tema. Tema je to s kojom se te osobe susreću svaki dan, potiho i bez znanja javnosti doživljavaju odbijenice na razgovorima za radno mjesto a do nekih razgovora ne mogu ni doći nakon što poslodavci uvide da se na natječaj javila osoba s invaliditetom.

U društvu i dalje prevladava percepcija kako su osobe s bilo kojom vrstom invaliditeta ujedno i osobe koje ne mogu doprinijeti razvoju društva, što nam direktno govori o porazu društva koji nije dovoljno informiran niti educiran o tome na kojim se sve poljima i na koje sve načine i osobe s invaliditetom mogu realizirati i biti uspješne u poslu i pozivu kojeg odaberu.

Diskriminacija vrlo često počinje već u školi. Tu se najbolje pokazuje koliko je važna edukacija apsolutno svih u društvu, počevši od svih uključenih u obrazovni sustav do svih roditelja i djece te koliko je važna inkluzija. Samo inkluzivnim i direktnim suživotom cijelo društvo može posvjedočiti koliko dijete ili osoba s primjerice cerebralnom paralizom može ili ne. Svatko od nas u društvu nešto može a nešto ne može. 

Valent Hrvatin naš je mladi sugrađanin, osoba s cerebralnom paralizom kroz čije životno iskustvo najbolje možemo saznati, naučiti ali i što je najvažnije osvijestiti, koje su to svakodnevne prepreke na koje nailazi svaki dan. 

Svaki čovjek ima jednake želje i potrebe, pa tako i svaka mlada osoba s invaliditetom. Želi se zaljubiti, želi se zabavljati, izlaziti na koncerte ili druga kulturna događanja, želi se zaposliti i osamostaliti. Osjećati se korisno i biti ravnopravan dio društva. 

INES PLETIKOS

Redateljica filma Endrigo 47 Ines Pletikos je uoči projekcije ovog filma podijelila svoje impresije o putovanju filma od svog prvog prikazivanja prije gotovo deset godina.

Na samom početku svoje priče o filmu saznajemo kako je u konačnici ispao potpuno drukčije od onoga kako su to zamislili urednici koji su joj povjerili rad na filmu, jer priča o Sergiu Endrigu duboka je i kompleksna i grana se u puno različtih smjerova. 

Prijateljstvo Endriga i Arsena Dedića možda jest okosnica ovog djela, no redateljica je duboko morala ući u Endrigov život, njegovo stvaranje, ne samo na kantautorskoj sceni već i u kazalištu, u operi ili na filmu. Nevjerojatna je obiteljska priča Sergia Endriga koja ga je odredila u stvaranju ali i u odnosu prema Puli, prema svom rodnog kraju iz kojeg je odselio u Italiju u kojoj će ostvariti svoj puni umjetnički potencijal.  Priča je to koju je valjalo saznati i  proučiti i o kojoj saznajemo nešto malo više od Ines Pletikos.

Priča o Endrigu ne bi bila potpuna bez priče o albumu na kojem su producenti Edi Cukerić i Maurizio Ferlin okupili tridesetak izvođača s istarskog područja i s punim im povjerenjem prepustili svakome po jednu Endrigovu pjesmu te na taj način odali dužno poštovanje umjetniku. Cijeli je film prošaran dubokim emocijama koje su očito u njega pretočili ne samo redateljica nego i svi suradnici na filmu, ali i onih koji na bilo koji način osjećaju neku povezanost s Endrigom i s ovim našim područjem na kojem smo određeni bivati. Film slavi tu snagu i energiju umjetničkog stvaralaštva koje je tu da oplemeni i da nam omogući da živimo kao ljudi, zaključuje Ines Pletikos.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.


RSS 2.0 | trackback