R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #46

Radio Rojc

Objavljeno 21.05.2022. pod R.O.J.C.

ŽENSKE STVARI  – Jelena Bračun i Ida Loher 

Zajedničkom izložbom Ženske stvari, pulskoj publici su se u Dnevnom boravku Rojca predstavile dvije zagrebačke umjetnice. Prijateljice, suradnice na različitim projektima a na ovoj izložbi, partnerice koje su odlučile svakodnevna međusobna jadanja o tome kako nemaju vremena za svoju strast – umjetnost, pretočiti u izložbu na kojoj svaka kroz svoje radove progovaraju o tome kako je biti umjetnica i žena u današnje vrijeme. 

Približavaju nam pojam ropografije koja je u prošlosti označavala period od 19. stoljeća kad su i žene počele težiti tome da se profesionalno bave umjetnošću. Žene su u to vrijeme, za svoje umjetničko izražavanje birale teme koje su njima u svakodnevnom životu bile bliske, najčešće su to bili motivi iz kućanstva, odnosno portreti i autoportreti.

Možda iz vremena 19 stoljeća možemo romantično zamišljati idealne uvjete koji su si neki umjetnici mogli priuštiti za stvaranje, nekakva koliba okružena šumom ili s pogledom na rijeku i more, dok unutra pucketa vatra, i tako nekoliko mjeseci dok ne bi dovršili svoje djelo. Danas si rijetko koji umjetnik to može priuštiti. Pogotovo žena, koja je i umjetnica i majka i spremačica, kuharica i koja u većini slučajeva brine o kućanstvu. 

O svojih pet minuta vremena u danu, samo za sebe progovara Ida Loher kroz svoj dio ove izložbe kojeg je nazvala Mojih pet minuta – doživljeni i ponovno proživljeni trenutci. Podsjeća nas koliko je za sve nas nužno potreban odmor, koliko nam je potrebno tih tako malih a ipak velikih pet minuta za nas. U kojima ćemo sve svoje svakodnevne brige ostaviti po strani i sebično i duboko uroniti u sebe i svoje čarobno mjesto.

Jelena Bračun nas kroz svoj niz fotokolaža koje je nazvala Prava žena – kriva žena, postavlja pred njezine radove a zapravo nam daje ogledalo i pita nas što žena smije biti a što ne smije? U  vremenu vladavine selfija svi pratimo protok vremena na svojim licima ili ga namjerno negiramo, poručuje nam Jelena Bračun. 

U ISTOM FILMU – Franka Tretinjak, Dina Milovčić, Nataša Šimunov

Izložba U istom filmu sažima radove nastale kroz projekt U istom filmu Udruge Metamedij i partnera, Škole za odgoj i obrazovanje Pula te JU Pula film festival. Gotovo kroz cijeli mjesec svibanj u foajeu Kina Valli može se razgledati pomalo drukčija izložba, izložba GIF -ova, stickera i digitalnih fotografija nastalih kroz radionice koje su s učenicima Škole za odgoj i obrazovanje voditelj i voditeljice radionica. 

Cilj ovog projekta osigurati je jednake mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Roditelji i obitelji djece i mladih s teškoćama u razvoju najbolje znaju koliko je malo kulturnih ili umjetničkih sadržaja u kojima, na njima pristupačan i prihvatljiv način mogu sudjelovati ili im samo pristupiti kao promatrači, kao publika.

Isto tako obitelji čiji su članovi djeca i mladi s poteškoćama najbolje znaju koliko je sudjelovanje u zajednici važno i koliko može doprinijeti boljoj kvaliteti njihove svakodnevice. 

Radionice na kojima su voditelji prenosili svoja znanja i vještine na djecu pokazalo se, kako kažu njihovi voditeljice Franka tretinjak i Dina Milovčić,  kao mjesto gdje su jedni učili od drugih, znanje se prenosilo u dva smjera. Izazov u radu na ovakvim projektima poticajni su i sigurno će utjecati pozitivno na sve koji su u radionicama sudjelovali.

Kad govorimo o djeci i mladima s teškoćama u razvoju i kino sadržaja u kojima i oni mogu uživati, kino Valli je u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje omogućio senzorne projekcije, za sada samo za djecu navedene Škole, no s namjerom da senzorne projekcije s vremenom postanu dostupne svima kojima su potrebne. Senzorna projekcija drugačiji je način prikazivanja kino sadržaja, bez preglasnog zvučnih efekata bez prejakih vizualnih efekata koji bi publiku mogli zastrašiti. Tijekom senzornih projekata dozvoljeno je prošetati po kinu, uzeti si dekicu, sjesti na pod kako bi atmosfera bila što opuštenija.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.


RSS 2.0 | trackback