RR info

Radio Rojc – Radio Laboratorij – radio.rojc.eu

Ovo je koncept community radija i propitivanje njegove potrebe u društvu danas. Definirati će ga oni koji ga žele slušati, ako budu htjeli.

Razlog postojanja ovakvog radija, radija Rojc, radija u zajednici i ono što bi takav radio trebao ponuditi, prema riječima jednog člana zajednice jest: “alternativa u glazbenom, političkom, antropološkom i svakodnevnom smislu.”

Radionice koje su o radiju potekle iz Društvenog centra Rojc započete su istraživanjem modela gdje se u kontaktu s javnošću na otvorenim tribinama traži koncepcija i vrsta programa koji bi jednog dana takav radio mogao ponuditi.

Radio u zajednici i za zajednicu dio je projekta kojim se informira javnost i okupljaju suradnici koji će kreirati takav radio. Zamišljen je kao internet portal kroz koji bi se plasirao i radijski sadržaj. Cilj projekta je podizanje svijesti građana o mogućnostima utjecaja građana na lokalnu zajednicu u medijskom prostoru.

Aktivnosti se odvijaju kroz pripremu studija, tribina, okruglih stolova, prezentacija, uključivanja drugih organizacija civilnog društva i osposobljavanja njihovih članova, kreiranja uređivačke politike i stvaranja programa. U zagovaračkom procesu koji financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva udruga Merlin organizira ciklus radionica i predavanja o radu na community radiju.

Projekt Laboratorija komunalnog radija Rojc dio je Otvorene platforme Rojc. Nositelj projekta je Udruga za promicanje kreativnosti Merlin.

Partneri na projektu su Radio Labin i Savez Udruga Rojca kroz projekt otvorene platforme s deset udruga. Financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.