ITU mehanizam – Sredinom lipnja najavljen sastanak za početak lipnja

Mario Benčić

Objavljeno 20.06.2017. pod Zajednica

Provedba aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućavaju pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti, skraćeno, nazvali su ITU mehanizam.Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odabralo je sedam takvih područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. (Pula, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb)
Grad Pula nositelj je jednog takvog projekta u suradnji sa susjednim gradom Vodnjanom i općinama Svetvinčenat, Barban, Ližnjan Marčana i Medulin pa zajedno čine jednu urbanu sredinu.

Ovakvo je Urbano područje definirano radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

ITU mehanizam – Konzultacije i savjetovanje o projektima

O tome je govoreno prije mjesec i pol kada su predstavnici Zaklade za civilno društvo pružili neke podatke udrugama u Rojcu. Rečeno je tada kako su savjetovanja i konzultacije s Gradom u tijeku i čekalo se detaljnije obavijesti od pulske gradske uprave i voditelja Ureda ITU mehanizma Damira Prhata. U ime Radio Rojca takodjer smo neka pitanja proslijedili Gradu kako bi saznali nešto više o tome i kako bi udruge informirali o onim točkama po kojima se mogu uključiti za financiranje njihovih programa. Dugo je prošlo do primitka odgovora. Šturo i bez ikakvih informacija, ovo je odgovor:

U tijeku su pripreme i dogovori sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kako bi se tijekom prve polovice lipnja organizirao novi sastanak s Udrugama i predstavnicima Grada Pule. Na spomenutom sastanku predstavnici Grada održat će prezentaciju na temu ITU mehanizma, s naglaskom na Operativni program učinkoviti ljudski potencijali te će se ujedno predstaviti aktivnosti i planovi vezani za provedbu ITU mehanizma.
Sve ostale potrebne informacije vezane za provedbu ITU mehanizma mogu se naći na web stranicama Grada Pule / Rad gradske uprave / ITU mehanizam.
S poštovanjem, Grad Pula  – Odsjek za informiranje

 

Ovaj je odgovor stigao u petak, 9. lipnja, dakle početkom lipnja, pa je malo nejasno kakav je to sastanak trebalo organizirati početkom lipnja ako to nisu znali ni do sredine istog mjeseca. Upitao sam Helgu Možé Glavan iz Zaklade koja nije još ni sredinom lipnja imala nikakve najvae iz Grada niti informacije o sastanku “početkom lipnja”. Pričekali smo i dvadeseti lipnja no nikakvih informacija o tome nema.

PRILOG:

Zapisnik s Konzultacija i savjetovanja po pitanju projekata koji će se moći financirati putem ITU mehanizma Urbanog područja Pula

Zapisnik_16.05.2017.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback