¨Na mrtvom planetu nema poslova¨

Radio Rojc

Objavljeno 14.09.2023. pod Društvo

Povodom devete međunarodne konferencije ‘Ljudi, planet, skrb: to se zove odrast!’, koja je krajem proteklog mjeseca održana u Zagrebu, u emisiji Priručnik gost je bio dr. sc. Mladen Domazet, filozof i jedan od organizatora konferencije.

U samom uvodu razgovora, Domazet objašnjava koncept ‘odrasta’, izvedenog iz engleskog termina ‘degrowth’. Riječ je o napuštanju ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja putem implementacije novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje. Ti su ‘novi’ oblici, veli, isti ili slični onim sadašnjim, a razlikuju se u tome što su smisleno i dizajnom orijentirani i usmjereni na zadovoljavanje potreba, a ne dizanjem profita. Primjer toga je kvarljivost stvari (uređaja, telefona i slično), zbog kojih svake dvije godine moramo kupiti nove.

‘Nemamo neko čudo’ – veli on, ‘jedemo i spavamo na isti način, a ključ je u promjeni pristupa’.

Tim je novim pristupom, nastavlja, zaštićeno i osigurano radno dostojanstvo svih članova zajednice. Ne cilja se na najefikasniju i najbržu proizvodnju bez obzira na posljedice, već na produkciju koja je dostatna, čiji se proizvodi mogu i moraju pružiti svim članovima zajednice, te koja funkcionira unutar granica planeta.

Unutar granica planeta, znači da je poljoprivreda održiva, da prehrana počiva na puno više biljnog, a ne životinjskog proteina, uzgoj bilja za ljudsku proizvodnju, ostavljanje prostora za regeneraciju divljih ekosustava i smanjenje protoka energije i materijala unutar zajednica – veli Domazet.

¨Sada robovskim radom čupamo energiju i materijal, ukoliko nam to donosi profit¨ – zaključuje, ¨a da je zadaća sistema profit naučeno je, a ne urođeno, mišljenje i ponašanje.¨

¨Štićenjem ekologije, štiti se i radništvo, trenutno najpritisnutija grupa u Europi” – kaže Domazet.

Medijskom pažnjom oko konferencije organizatori nisu zadovoljni, no nedostatkom iste nisu ni iznenađeni. Osim radija Yammat FM, medijski je diskurs zasad zastao na tome da se ovom konferencijom i prisustvom određenih državnih službenika te gostovanjem japanskog marksističkog filozofa Kohei Saitoa, komunizam uvodi kroz mala vrata.

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.

Pripremila: Ana Predan

Uredio i vodio: Boris Bjelica Bebetto

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback