Borba za autonomiju javne radiotelevizije

Radio Rojc

Objavljeno 24.05.2022. pod Društvo

Ispred javne Radiotelevizije Slovenije, 23. svibnja sindikat ovog medija započeo je štrajk, kojim želi skrenuti pažnju na programska i kadrovska rješenja od strane vodstva, koja, po mišljenju sindikata, ugrožavaju novinarsku autonomiju. Istovremeno, sindikat želi štrajkom započeti javnu raspravu o budućnosti i strategiji razvoja javnog medija i izmjenama Zakona o RTV Slovenije, objašnjava radijska novinarka i predstavnica generalnog vodstva štrajkačkog odbora Radiotelevizije Slovenije, Nataša Štefe.

“Postoji političko kadriranje bez konzultacija s uredništvom, nekoliko televizijskih emisija je do sada bilo ukinuto bez obrazloženja, urednik weba također ne utječe na uređivačku politiku, a trenutno se najavljuje promjena Statuta koja predviđa uvođenje dvije redakcije informativnog programa”, navodi sugovornica.

Prema njenim riječima, “nedostaje uređivačke politike i dijaloga, suradnici su pod pritiskom te mnogi odlaze, dok oni koji upozoravaju na nepravilnosti postaju žrtve diskreditacije.”

Iz navedenih razloga, zahtjevi sindikata RTV-a su sljedeći: institucionalna, uređivačka i novinarska autonomija, povlačenje štetnih poteza programskog vijeća, socijalni dijalog i kadrovska politika, podizanje najnižih plaća, plaćeni štrajk.

Ako se do 30. svibnja ne ispoštuju svi zahtjevi, sindikat će pozvati generalnog direktora Andreja Graha Whatmougha da podnese ostavku, kao i glavnu urednicu Informativnog programa Televizije Slovenije Jadranku Rebernik te predsjednika programskog vijeća Petra Gregorčiča i v. d. glavnog urednika multimedije Igora Pirkovića.

Nataša Štefe / Foto: Flickr

Podsjetimo, dok nova koalicija još nije službeno preuzela vlast, bivše koalicijske stranke, odnosno aktualna opozicija, na dan potvrđivanja nove, izabrane vlade, predložile su 32 izmjene zakona. Među prijedlozima su i izmjene zakona o RTV-u te prijedlog savjetodavnog referenduma o javnoj televiziji, što znači vremensku prepreku u ispunjavanju namjera izabrane vlade.

Koalicijska većina, koja će vlast preuzeti 3. lipnja, koalicijskim je sporazumom obećala izradu novog Zakona o javnom servisu koji bi u raspravu uključivao sindikate i civilno društvo. Prijedlog o novom zakonu u ime organizacija civilnog društva ponudila je i Javna mreža za zaštitu demokracije, no do službene rasprave još nije došlo.

Nećemo čekati na političare da nam osiguraju autonomiju i novi zakon kakav želimo i koji uključuje profesionalne standarde. Vjerujemo da se sami trebamo izboriti za autonomiju i znamo da nam ona neće biti poklonjena”, kaže u ime sindikata novinarka Nataša Štefe te dodaje da im je dosta rasprave o lijevo-desnim novinarima.

“Novinari ili jesu profesionalci ili nisu. Radimo u profesionalnim uvjetima ili u propagandnim, i to je nešto što želimo spriječiti. Želimo naglasiti demokratsku raspravu u društvu i skrenuti pozornost na važnost novinarstva i uređivačke autonomije”, poručuje sugovornica.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Autorica: Urša Godina

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback