Burgeri od mamuta; provokativni koncept ili budućnost u proizvodnji hrane?

Radio Rojc

Objavljeno 13.09.2023. pod Društvo

Prehrambeno-tehnološka tvrtka Paleo iz Belgije koja se bavi stvaranjem sintetičkih proteina za industriju laboratorijski proizvedenog mesa, proizvela je svoj prvi veganski burger uz dodatak mamutovog proteina a
okus je navodno puno intenzivniji od telećeg mesa.

Kompanija koristi preciznu fermentacijsku tehnologiju za razvoj životinjskih proteina, tzv. mioglobina koji se potom dodaju u mesne pripravke kako bi se replicirao okus određene vrste mesa. Iako su vunasti mamuti izumrli su prije otprilike 10,000 godina Paleo je uspio proizvesti mioglobin pomoću kratkih sekvenci DNK uzetih iz fosila starog 1,2 milijuna godina u Centru za paleogenetiku u Stockholmu.

“Stari DNK je fragmentiran, pa izgleda kao da sastavljate slagalicu”, izjavio je za Insider Hermes Sanctorum, osnivač i izvršni direktor Palea. “Gen za mioglobin iz azijskih i afričkih slonova korišten je za međusobnu usporedbu ovih malih fragmenata DNK i za rekonstrukciju pune sekvence.”
I dok se CEO Palea Hermes Sanctorum, odmalena fasciniran prapoviješću, nada da je u izumrlim vrstama otkrio potencijalni zlatni rudnik, još se jedna prehrambeno-tehnološka kompanija uključila u utrku da se izumrli
sisavac, najsličniji današnjem slonu, vrati u život iz samo jednog dijela DNA i to u obliku burgera ili mesnih okruglica.

U svibnju ove godine prva takva okruglica napravljena iz DNA mamuta predstavljena je u Nizozemskom Muzeju znanosti i tehnologije Nemo. Znanstveni eksperiment kompanije Vow koristi naprednu molekularnu
tehnologiju kako bi demonstrirao potencijale laboratorijski proizvedenog mesa za ono što bi, nadaju se, mogla biti revolucija u industriji proizvodnje hrane.

Posljednjih desetljeća svjedočimo masovnoj proizvodnji jeftine hrane, loše nutritivne vrijednosti, uz pomoć umjetnih gnojiva, pesticida i potrošnju velikih količina energije, vode i deforestacije kao glavnog uzročnika
klimatskih promjena odgovornog za 30 posto totalne emisije stakleničkih plinova.

U izvještaju UN-a tradicionalni načini uzgoja hrane navode se kao jedan od vodećih uzročnika gubitka bioraznolikosti i opasnost za izumiranje čak 86 posto od 28,000 ugroženih vrsta. Meso proizvedeno u laboratoriju želi se predstaviti kao ravnoteža tradicionalnoj agrikulturi i bolja alternativa za planet, s ambicijom da k tome bude boljeg okusa i veće nutritivne vrijednosti.

Ovakav proizvod, kreiran uz pomoć DNA izumrlog mamuta i kompletirano fragmentima DNA afričkog slona kao najbližeg srodnika, sadrži protein koji nije viđen već 5000 godina, te se prehrambeno-tehnološke kompanije nadaju da će projekt zaživjeti u budućnosti a ne ostati samo provokativni koncept koji daje uvid u to kakva bi proizvodnja hrane mogla biti u budućnosti.

Edita Bojanac Delcaro

foto: Instagram / @bellmuseum

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback