Globalna proslava pola stoljeća hip-hopa u zagrebačkom Aquariusu

Radio Rojc

Objavljeno 27.10.2023. pod Društvo

Povodom dvije velike obljetnice, 30 godina emisije Blackout i 50 godina hip-hopa, Phat Phillie i zagrebački klub Aquarius ove subote donose rap spektakl, uz legendarna imena američke scene – Souls of Mischief i Non Phixion.

Obilježena turbulentnim zbivanjima u nas, a u svijetu hip-hopa zapamćena po izlasku debitantskog albuma Wu-Tang Clana (Enter the Wu-Tang (36 Chambers)), 1993. je godina također iznjedrila kultnu emisiju Blackout Radija 101. Rođen prije 30 godina, nakon suradnje Phat Phillie-ja s “ocem” hip-hopa u Hrvata Slavinom Balenom na emisiji “Rap Attack”, Blackout traje i danas.

Souls Of Mischief – 93 ‘Til Infinity

Obljetnice su obično prilike za retrospekciju, pa smo tom prigodom upitali organizatora subotnjeg eventa Filipa Ivelju (Phat Phillie) postoje li ljudi, događaji i uspomene koje bi izdvojio kao posebno drage?

“Puno je lijepih sjećanja, od prvog kontakta s hip-hop kulturom 1984. godine, do prvog slušanja zagrebačke RAP radijske emisije Electro Funk Premijera, prvog odlaska u New York 1991. godine i u London 1996. Gledanje Public Enemy i Ice-T koncerata u Zagrebu u studenome 1994. i House Of Pain iste te godine u Minhenu. Organizacija stranih gostovanja u Aquariusu (Cutmaster Swift, Big L, O.C., Das EFX, De La Soul, DJ Premier, Pete Rock), odlazak u Lyon da bi producirali naš prvi francuski band IPM. Odlazak u Hamburg i produkcija za KC Da Rookee-ja, poziv Erick Sermona devedesetih u 2 ujutro na kućni telefon da nam kaže koliko mu se sviđaju naši beatovi, moj odlazak na Gavin konferenciju u San Francisco 2000. godine, razgovor s Dilated Peoples u eteru Radija 101 i nakon toga taj razgovor završava na njihovom albumu prvijencu “The Platform”. Organizacija Fresh Island Festivala, dovođenje 50 Centa u Zagreb prvi put, druženje i snimanje spota Snoop Dogga na otoku Pagu, dobivanje zlatne ploče za posthumni album “The Big Picture” danas pokojnog repera Big L-a, druženje s Wu-Tangom u Umagu gdje su me izveli na binu Sea Star Festivala pred 25 000 ljudi, otvaranje nastupa za Wu-Tang ovog ljeta ne Exitu u Novom Sadu, i još mnogo toga. Sretan nam 50 rođendan!”

The Sugarhill Gang — Rapper’s Delight (Official Video)

Hip-hop kao glazbeni i kulturološki fenomen rođen je 11. kolovoza 1973. godine u Bronxu, New York, kada je Cindy Campbell odučila organizirati zabavu u vlastitom stanu, isključivo s namjerom da osigura sredstva za kupovinu nove odjeće. Za “deckovima” je bio njezin tada osamnaestogodišnji brat Clive DJ Kool Herc Campbell.

Na promotivnom letku rukom je bilo ispisano “A DJ Kool Herc Party” u stilu ranih newyorških grafita, a oko 300 pozvanih platilo je iznos ulaznice 50 centi (25 centi za djevojke). Tako je noć u kojoj je Cindy organizirala “back-to-school-jam” godinama prije nego što je skovan termin hip-hop, ušla u legendu.

DJ Kool Herc je puštao neprekidno repetitivni uzorak bubnja na dva gramofona, i upravo to je ono što je ušlo u povijest kao rođenje hip-hopa. Nakon toga Hercova je reputacija samo rasla, s Mammoth zvučnicima visokim gotovo dva metra prozvanim “Herculoids” redovito je nadglašavao ostale dj-e po klubovima i parkovima New Yorka. Uskoro su njegovo primjer slijedili ostali pioniri hip-hopa, poput Grandmaster Flasha i Afrika Bambaate.

Od tog su momenta DJ-evi postali centar svake zabave, a tek su u 1980-ih MC-ijevi na mikrofonima počeli dobivati na važnosti i hip-hop kultura se počela širiti izvan granica New Yorka.

Danas bilijunska industrija, hip-hop je u početku percipiran kao novitet, zbog čega je dugo bio izostavljan s dodjela Grammyja. Rođen 70-ih u Bronxu, hip-hop se u međuvremenu nametnuo kao kulturološki fenomen s utjecajem na sve sfere života; kulturu, glazbu, odijevanje, a prema Spotify ljestvici trenutno je jedan od tri najslušanija glazbena pravca.

I dok mnogi poznaju hip hop uglavnom kroz rime i beatove, puristi smatraju da se on sastoji od četiri elementa:

Emceeing ili umijeće repanja, pričanje, pjevanje, poezija preko beata

Deejaying, umjetnost manipuliranja glazbe kontrolom dva gramofona

B-boying, B-girling ili breakdancing, izražavanje kroz pokret i ples (od 2024. godine uvršten u službeni program Olimpijskih igara)

Graffiti, umjetničko izražavanje sprejem kao forma urbane komunikacije

Fascinantna je sama činjenica da je cijela jedna kultura potekla od grupe tinejdžera i njihove snalažljivosti i kreativnosti. Hip-hop je u međuvremenu postao veći nego što je itko prisutan na zabavi 1973. godine mogao zamisliti, te u 50 godina stvorio podužu listu ikona poput MC Lyte, Rakima ili Big Daddy Kanea.

Idućeg će mjeseca 68-godišnji DJ Kool Herc, napokon dobiti zasluženo mjesto u Rock & Roll Hall of Fame za temeljni doprinos popularnoj kulturi. Kool Hercu bit će uručena “Musical Influence” nagrada, dok je Missy Elliot nominirana kao prva žena iz redova hip-hopa, te će joj biti dodijeljena “Performer Award”.

Subotnja hip-hop “fešta” u Aquariusu započinje u 20 sati, a pored američkih velikana atmosferu će zagrijati domaće snage Jantar (ONI) i BARS. Njima će se pridružiti Phat Phillie, DJ Frx, Re.tro flava i Marvel za DJ pultom.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Instagram / @50thanniversaryofhiphop

Video 1: YouTube / Souls Of Mischief

Video 2: YouTube / Sugarhill Records

RSS 2.0 | trackback