Hrvatska glasala protiv “humanitarnog primirja” u Gazi

Radio Rojc

Objavljeno 31.10.2023. pod Društvo

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja je u petak na Općoj skupštini glasala protiv UN-ove rezolucije o “humanitarnom primirju”. Kao temelj za prigovor navodi se odsustvo reference na Hamasov teroristički napad na izraelske civile. Tijelo sastavljeno od 193 članica usvojilo je rezoluciju sa 120 glasova za, 45 suzdržanih i 14 protiv.

Neobvezujuća rezolucija predstavljena od Jordana, koja nema stvarnu snagu promijeniti stvari na terenu, dobila je sveopću međunarodnu potporu. Iako je 120 država članica složno dalo glas za, Hrvatska se našla u neslavnom društvu 14 nacija koje su glasale protiv.

Irak je kasnije promijenio svoj glas u “da” umjesto suzdržanog nakon što se žalio na tehničke poteškoće, tako da je konačni rezultat bio 121 glas za i 44 suzdržana. Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina, pri čemu se suzdržani glasovi inače ne računaju.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan očekivano je odbacio rezoluciju, rekavši da UN više nema nikakav legitimitet niti relevantnost i optužio one koji su glasali za da radije podržavaju “obranu nacističkih terorista” umjesto Izraela, dok predsjednik Netanyahu izjavljuje kako je ovo “drugi rat za nezavisnost.”

Vjerni saveznik Izraela, SAD pridružio se kritikama zbog nepriznavanja uloge Hamasa u sukobu i pozvao Izrael da iskoristi svoje pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Opća skupština glasala je nakon što je Vijeće sigurnosti četiri puta u posljednja dva tjedna propustilo poduzeti mjere. Rezolucija zahtjeva trenutačni prekid vatre u opkoljenom području Gaze, koja bi onda dovela do obustave neprijateljstava između Izraela i Hamasovih vođa, u prvom redu zbog očajnih civila uhvaćenih u unakrsnoj vatri.

Gaza je u petak bila odsječena od svijeta i de facto se nalazila u stanju blackouta zbog prekida u radu interneta i telefonskih linija. Stanovnici uhvaćeni u unakrsnoj vatri svjedoče o 36-satnom hororu, dok je cijelo područje bombardirano s više strana, uz jačanje borbi na terenu i intenzivne zračne napade.

Sustav civilnog društva je u stanju raspada nakon naredbe Izraela Palestincima da napuste sjever, a UN-ova agencija za palestinske izbjeglice upozorava kako je situacija toliko kritična da stanovništvo provaljuje u skladišta s humanitarnom pomoći uslijed nedostatka vode i hrane.

Humanitarne organizacije na terenu se pribojavaju da će još tisuće civila poginuti zbog odluke Izraela da uđe u drugu fazu rata. Do sada ih je tijekom višestrukih bombardiranja Izraela poginulo više od 8 000, od čega je pola djece, prema tvrdnjama Hamasovog ministra zdravstva.

Lynn Hastings, UN-ova koordinatorica za teritorij Palestine objavila je apel na X/Twitteru povodom humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze: “Bolnice i humanitarne operacije ne mogu nastaviti bez komunikacija, energije, hrane, vode i lijekova!”

Usvajanje rezolucije UN-a o humanitarnom primirju izazvalo je žestoke reakcije na obje strane. Izrael je kritizirao Ujedinjene Narode zbog pristranosti, dok je međunarodna zajednica istaknula potrebu za hitnim prekidom vatre i zaštitom civila. Rezolucija je također razotkrila podjele unutar Europske Unije, s nekoliko zemalja koje su glasale protiv ili suzdržane zbog zabrinutosti oko umiješanosti Hamasa.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman požurio je pojasniti kako glas Hrvatske protiv ne znači protivljenje humanitarnom primirju i slanje pomoći civilima. Istaknuo je da šutnja rezolucije o Hamasu potkopava njezin kredibilitet i zaobilazi glavni uzrok sukoba.

Nespominjanje Hamasa ipak ne umanjuje činjenicu da glas Hrvatske protiv predstavlja civilizacijsku sramotu, tim više što dolazi od države koja je i sama doživjela ratna razaranja u novijoj povijesti. Od zemalja bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina, Crna gora i Slovenija su dale glas za rezoluciju, dok su Srbija i Sjeverna Makedonija ostale suzdržane.

Unatoč kontroverzama, rezolucija je tu kao dokaz podrške međunarodne zajednice Palestincima i hitnosti rješavanja humanitarne krize u Gazi, uz zahtjev za trenutnim prekidom vatre i oslobađanjem svih civila, zaštitu međunarodnih institucija i omogućavanje dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

“Poslana je poruka svima, dosta je! Ovaj rat mora prestati, pokolj nad našim ljudima mora prestati i humanitarna pomoć treba početi ulaziti u pojas Gaze”, rekao je novinarima palestinski UN-ov izaslanik Riyad Mansour.

Pored Izraela, protiv rezolucije su glasale Sjedinjene Države, Paragvaj, Gvatemala i šest otočnih pacifičkih nacija, uz samo četiri europske države; Hrvatsku, Austriju, Mađarsku i Češku Republiku.

Edita Bojanac Delcaro

Foto: hosnysalah / Pixabay

RSS 2.0 | trackback